- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vestea momentului cu privire la cardurile de sănătate ale românilor. Ministerul Sănătății anunță ce se întâmplă cu 200.000 de carduri

20 Oct, 12:50 • Bumbeneci Diana
S-a reluat tipărirea cardurilor. Primele 200.000 vor fi livrate până la finalul lunii noiembrie, anunță Ministerul Sănătății.
Vestea momentului cu privire la cardurile de sănătate ale românilor. Ministerul Sănătății anunță ce se întâmplă cu 200.000 de carduri

Ministerul Sănătății confirmă că CNAS „a încheiat un nou Acord-cadru cu Compania Națională „Imprimeria Națională” – S.A., pentru reluarea procesului de tipărire a cardului național de asigurări sociale de sănătate, pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani şi/sau au dobândit calitatea de asigurat ulterior momentului distribuirii inițiale”.

Se retipăresc cardurile de sănătate

Acordul-cadru a fost încheiat pe o perioadă de trei ani și are ca obiectiv realizarea unei cantități de 1,2 milioane de carduri de sănătate. Activitatea de retipărire a cardurilor de sănătate a început, urmând ca un număr de 400.000 de carduri de sănătate să fie livrate către Casele Județene de Asigurări de Sănătate în două loturi.

Vezi și: Românii își pot lua adio de la bonuri de masă și tichete de vacanță. Marcel Ciolacu anunță ce se întâmplă și cu salariile. „După cum ştiţi, o să luăm hotărârea în ceea ce privește salariul minim”

carduri CNAS
carduri CNAS

Primul lot, de 200.000 de carduri de sănătate, se va livra până la data de 31 noiembrie 2023. Al doilea lot are ca termen de livrare data de 15 decembrie 2023.

Bugetul alocat pentru tipărirea celor 400.000 de carduri este de 5,5 milioane lei.

Distribuirea cardului de sănătate va fi realizată de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, a precizat MS.

CNAS nu poate deconta cheltuielile în aceste momente

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a transmis Executivului condus de Marcel Ciolacu faptul că nu mai are fonduri suficiente pentru decontarea serviciilor medicale acordate în unitățile sanitare cu paturi până la finele anului. Pentru a se rezolva problemele de la CNAS este nevoie de suplimentarea bugetului cu 200 de milioane de lei.

„Pentru eliminarea blocajului financiar prin imposibilitatea decontării serviciilor medicale acordate pacienților de unitățile sanitare cu paturi și asigurarea realizării de către spitale a plății medicamentelor, materialelor sanitare, hrană, utilități necesare acordării serviciilor medicale, se impune astfel alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru acoperirea deficitului de finanțare existent la nivelul bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.(..)

Se impune astfel intervenția de urgență prin alocarea sumei de 200.000 mii lei ținând cont de faptul că, în perioada imediat următoare, numărul de cazuri care vor fi tratate în unitățile sanitare cu paturi se va majora având în vedere creșterea incidenței afecțiunilor specifice sezonului rece”, se arată în nota de fundamentare.

Vezi și: Un nou spor va duce mai mulți bani la salariile unor români. Anunțul făcut de Ministrul Muncii

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult