- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Veşti bune despre economia României. Cu cât a crescut PIB-ul în al treilea trimestru din 2023 DOCUMENT OFICIAL

14 Nov, 10:40 • Cornel Ghimeșan
În conformitate cu datele furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), economia României a înregistrat o creștere modestă în al treilea trimestru al anului 2023. Potrivit rapoartelor, Produsul Intern Brut (PIB) a crescut cu 0,4% în termeni reali față de trimestrul precedent.
Veşti bune despre economia României. Cu cât a crescut PIB-ul în al treilea trimestru din 2023 DOCUMENT OFICIAL

Veşti bune despre economia României. Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS) se constată că Produsul Intern Brut (PIB) al României a înregistrat o creștere în trimestrul al treilea al anului 2023. În comparație cu trimestrul precedent, PIB-ul a crescut cu 0,4% în termeni reali. Comparativ cu același trimestru din 2022, PIB-ul a înregistrat o creștere de 0,2% pe seria brută și o creștere semnificativă de 2,1% pe seria ajustată sezonier.

Citeşte şi: Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: „Mărirea salariilor, risc inflaţionist. În privinţa pensiilor, să vedem despre ce e vorba. Deocamdată este cam mult zgomot, că se aplică de la anul, că e indexare, că mai vine ceva în plus”

Economia României a încetinit. Cu cât a crescut PIB-ul României al treilea trimestru din 2023

Acest trend de creștere se reflectă și în datele pe parcursul primei jumătăți a anului 2023, unde PIB-ul a crescut cu 1,1% pe seria brută și cu 1,9% pe seria ajustată sezonier în perioada ianuarie-septembrie. Relevante sunt ajustările semnificative aduse seriei ajustate sezonier, ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul III 2023. Aceste ajustări au fost revizuite față de varianta anterioară publicată în comunicatul de presă din 12 octombrie 2023.

Deși creșterea economică în al treilea trimestru pare să fie sub așteptările inițiale, economia României rămâne pe o traiectorie pozitivă. Datele ajustate sezonier indică o creștere constantă, reflectând stabilitatea în evoluția economică.

Este important de subliniat că bugetul pentru acest an a fost inițial construit pe o creștere economică estimată la 2,8%, însă estimările Fondului Monetar Internațional (FMI) au fost revizuite în scădere recent, de la 2,4% la 2,2%.

Citeşte şi: Rata inflației, într-o continuă scădere. Ce se întâmplă cu prețurile la final de 2023

În concluzie, datele INS indică o creștere modestă a economiei românești în trimestrul al treilea al anului 2023, însă analiza pe termen lung poate fi influențată de factori ajustați sezonier, și poate varia în funcție de evoluția ulterioară a economiei.

pib_tr3r2023
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult