- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești bune pentru 8 milioane de români! Pilonul II de pensii a înregistrat cel mai bun an din istoria sa

01 Feb, 08:29 • Fundeanu Madalina
2023, cel mai bun an pentru Pilonul II de pensii. Pilonul II a depășit cu mult rata inflației, prin urmare, a înregistrat o performanță anuală istorică.
Vești bune pentru 8 milioane de români! Pilonul II de pensii a înregistrat cel mai bun an din istoria sa

Pilonul II de pensii (Sistemul de pensii administrate privat din România) a înregistrat cel mai bun an din istoria sa în 2023, conform calculelor Asociației pentru Pensii Administrate Privat din România (APAPR), scrie Capital.ro.

2023, cel mai bun an pentru Pilonul II de pensii

Având un randament mediu ponderat de 17,94%, Pilonul II a depășit cu mult rata inflației. Prin urmare, a înregistrat o performanță anuală istorică. Pe fond, își consolidează poziția ca unul dintre cele mai eficiente sisteme de pensii private din Europa.

La Pilonul II de pensii private sunt înscrise peste 8,1 milioane de persoane. Acestea reprezintă majoritatea populației active a țării, dintre care peste 4 milioane contribuie regulat. Aceste statistici indică faptul că Pilonul II reprezintă al doilea cel mai valoros activ financiar al populației, după depozitele bancare.

De-a lungul anului 2023, activele nete administrate de Pilonul II au atins o valoare record de 126,7 miliarde RON. Echivalentul este 25,5 miliarde euro. Valoarea este în creștere cu 31,4% față de sfârșitul anului 2022.

Citește și: România se pregătește de „război” cu Pfizer. Guvernul angajează o echipă de avocați pentru a ne reprezenta în procesul intentat vaccinurilor din 2021

Pilonul II crește!
Pilonul II de pensii

Rezultatele excelente ale Pilonului II în 2023 au fost susținute:

  • de revenirea prețurilor la titlurile de stat
  • de aprecierea cotațiilor bursiere

Valorile titlurilor de stat s-au redresat în urma scăderii pe care au avut-o în 2022, iar indicele Bursei de Valori de la București a înregistrat creșteri semnificative și au depășit 30%. Fondurile de pensii private din Pilonul II sunt cei mai importanți investitori instituționali pe această piață.

Pe întreaga durată de funcționare a Pilonului II (2008-2023), acesta a obținut un randament mediu anual de 7,82%, depășind cu mult inflația medie anuală de 4,35%. Astfel, fondurile de pensii private obligatorii au generat un câștig total net de toate comisioanele, în valoare de 36,9 miliarde RON (7,4 miliarde EUR).

Indicatorul VUAN. Cu cât a crescut

Importanța indicatorului VUAN (Valoarea Unitară a Activului Net) este evidentă în perspectiva participanților la sistemul de pensii private, arătând câștigul „curat” obținut de administratori, conform studiifinanciare.ro.

Diferențele semnificative între valorile VUAN ale celor 7 fonduri subliniază importanța alegerii unui administrator performant pentru maximizarea pensiilor viitoare.

Comparând performanțele pe toți cei 15 ani de existență în funcție de nivelul actual al VUAN, participanții pot lua decizii informate pentru optimizarea conturilor lor.

Cifrele demonstrează că acest pilon de pensii private este o opțiune eficientă pentru asigurarea unei pensii viitoare sigure, însă diversitatea performanțelor dintre fonduri indică necesitatea atenției sporite din partea participanților în procesul de administrare a conturilor personale.

Vezi și: Câți bani vor primi pensionarii din România după recalculare dacă au lucrat 24, 35 sau 45 de ani. În ce fel a fost modificată formula de calcul