- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești bune pentru pensionari. Guvernul le va oferi până la 1.000 de lei în plus

03 Dec, 19:19 • Bumbeneci Diana
Sunt vești bune pentru sute de mii de pensionari! Guvernul alocă și mai mulți bani la pensie!
Vești bune pentru pensionari. Guvernul le va oferi până la 1.000 de lei în plus

Mai mulți bani la pensie pentru români! Conform unui proiect de ordonanță pe care Guvernul ar urma să-l adopte luna aceasta, pensionarii cu venituri sub 3.000 de lei vor beneficia un ajutor financiar între 600 și 1.000 de lei, anunță avocatnet.

Bani mai mulți pentru pensionari

Mai exact, un proiect de OUG pus în dezbatere de membrii Ministerului de Finanțe prevede un ajutor financiar acordat pensionarilor sistemului public de pensii, celor din sistemul pensiilor militare de stat şi beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 3.000 de lei. Conform noului proiect legislativ, cuantumul acestuia va fi însă diferit, în funcție de cât de mici sunt aceste venituri, schema propusă fiind:

Citește și: De la debutul războiului și până acum, granița României a fost trecută de aproape 3 milioane de ucraineni. Iată câți au venit în ultimele 24 de ore

Pensie
Pensie

A) în cuantum de 1.000 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 lei, inclusiv;
b) în cuantum de 800 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1.501 lei și 2.000 lei, inclusiv;
c) în cuantum de 600 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei și 3.000 lei, inclusiv.

Proiectul mai face trimitere și la nivelul „veniturilor”. În acest sens, se ia în calcul doar al celor din pensii, ceea ce înseamnă că se vor calcula și alte venituri în afara celor din pensii la încadrarea pentru ajutor. Conform noului document de lege se vor lua în calcul și posibilele venituri din salarii și din indemnizația socială pentru pensionari.

Nu edte notat însă nimic de cele din activități indepedente sau chirii, dividende ori drepturi de autor. Așadar, acest lucru ar înseamnă că ele nu vor fi luate în calcul.

În același timp, nu se vor acorda toți banii deodată. Banii vor fi alocați ci în două tranșe, în lunile ianuarie și octombrie, în felul următor:

  •  în cuantum de 500 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 lei, inclusiv;
  • în cuantum de 400 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1.501 lei și 2.000 lei, inclusiv;
  • în cuantum de 300 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei și 3.000 lei, inclusiv.

De altfel, conform noului proiect, banii vor fi oferiți de Guvern prin intermediul caselor de pensii și nu se vor lua în calcul la stabilirea plafonului prevăzut prin HG nr. 186/2009 – compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor. Momentan, proiectul este la stadiu de propunere.

Ai mai putea citi: Nicolae Ciucă: „197 de milioane de euro pentru proiecte pentru persoanele cu dizabilități”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult