- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești pentru români! Concediul medical pentru îngrijirea copilului ar putea fi prelungit. Motivele din spatele proiectului de lege

13 May, 08:23 • Lupu Alexandra
Proiectul de lege care vizează prelungirea concediului medical pentru îngrijirea copilului. Iată ce spun inițiatorii proiectului.
Vești pentru români! Concediul medical pentru îngrijirea copilului ar putea fi prelungit. Motivele din spatele proiectului de lege

Un nou proiect de lege a fost trimis către adoptare la Camera Deputaților. El are în vedere modificarea legii prin care părinții angajați își pot lua concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, de la vârsta de 7 ani (așa cum este deja prevăzut) și până în momentul în care acesta împlinește 12 ani, spune romaniatv.net.

Concediu medical prelungit pentru îngrijirea copilului

În prezent, OUG 158/2005 în ceea ce privește concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate arată că salariații care au un stagiu de asigurare de cel puțin 6 luni în ultimele 12 pot solicita concediul medical și indemnizația pentru îngrijirea copilului bolnav. Concediul medical și indemnizația sunt acordate până în momentul în care copilul împlinește vârsta de 7 ani sau până la vârsta de 18 ani, în cazul în care este vorba despre un copil care suferă de un handicap sau de alte afecțiuni intercurente.

În ceea ce privește proiectul de lege prin care părinții ar putea rămâne acasă până în momentul în care copilul bolnav împlinește vârsta de 12 ani, se pare că ultimul cuvânt trebuie să vină de la Camera Deputaților. Ultimele informații arată că o propunere similară se mai află pe masa Camerei Deputaților, dar cu toate acestea, Parlamentul nu are capacitatea de a aproba două legi care cer aceeași modificare.

Citește și despre următorul subiect: Părinții care nu plătesc pensia alimentară stabilită la notar riscă să se aleagă cu dosar penal. Propunerea a fost înaintată în Parlament

Ambele proiecte au fost inițiate în aceeași perioadă a anului trecut, și totodată, ambele au fost deja respinse în Senat, în decembrie 2022. Inițiatorii explică că un copil cu vârsta de peste 7 ani nu poate fi lăsat singur acasă, pentru a se îngriji, mai ales dacă este bolnav. Mai mult decât atât, inițiatorii aduc aminte de recomandările psihologilor, care susțin că vârsta minimă de la care un copil trebuie lăsat să stea singur este de 12 ani.

Concediu pentru îngrijirea copilului
Concediu pentru îngrijirea copilului

Ei precizează că scopul principal al modificării legislative se referă la asigurarea unui cadru legal pentru părinții care trebuie să-și îngrijească în mod corespunzător copiii bolnavi în vârstă de până la 12 ani. Acest lucru ar însemna că salariații aflați în această situație nu ar mai fi nevoiți să recurgă la alte tipuri și categorii de concedii.

Ordonanța guvernamentală 158/2005 prevede că un concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav se poate solicita doar dacă angajatul a cotizat la sistem timp de minim 6 luni în ultimul an. Astfel, se va stabili și dacă „cuantumul brut lunar al indemnizației este de 85% din baza de calcul”. Legea menționează că indemnizația, suportată din bugetul de stat, se acordă doar unuia dintre părinți.

„Scopul principal al modificării legislative este asigurarea cadrului legal pentru părinți de a-și îngriji în mod corespunzător copiii bolnavi în vârstă de până la 12 ani, fără a fi nevoie să recurgă la alte tipuri de concedii”, scriu inițiatorii.

Vezi și: Înscrieri clasa pregătitoare 2023. Anunț important pentru părinți! Documente necesare