- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Părinții care nu plătesc pensia alimentară stabilită la notar riscă să se aleagă cu dosar penal. Propunerea a fost înaintată în Parlament

04 May, 22:09 • Lupu Alexandra
Consecințe majore pentru părinții care nu plătesc pensia alimentară stabilită la notar! Iată care este propunerea înaintată în Parlament.
Părinții care nu plătesc pensia alimentară stabilită la notar riscă să se aleagă cu dosar penal. Propunerea a fost înaintată în Parlament

Grupul deputaților PNL a depus o nouă propunere legislativă în Parlament, în ceea ce privește pensia alimentară. Concret, părinții care nu plătesc pensia de întreținere stabilită la notar riscă să se aleagă cu dosar penal, informează stiripesurse.ro.

Dosar penal pentru cine nu plătește pensia alimentară

Potrivit propunerii legislative înaintată de grupul deputaților PNL în Parlament, neplata cu rea-credință a pensiei alimentare stabilită pe cale notarială, timp de trei luni, se poate pedepsi cu o amendă sau chiar și cu închisoarea. Din acest punct de vedere, trebuie să aminim că, pe data de 20 aprilie, Curtea Constituțională a României a stabilit că soluția legislativă din Codul penal care nu incriminează neplata pensiei de întreținere, cu rea-credință, timp de 3 luni, este neconstituțională.

Așadar, propunerea legislativă modifică un alineat al articolului 378 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, care se referă la abandonul de familie. Astfel, neplata, cu rea-credință, timp de 3 luni, a pensiei alimentare stabilită pe cale notarială sau judecătorească, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu o amendă, după cum prevede proiectul deputaților PNL.

Citește și: Înscrieri clasa pregătitoare 2023. Anunț important pentru părinți! Documente necesare

Inițiatorii propunerii susțin că divorțul prin acordul soților poate fi constatat și de notarul public, în cazul în care aceștia se înțeleg asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care îl vor purta după divorț, exercitarea autorității părintești de către ambii părinții și alte aspecte. Deputații liberali precizează că modificarea textului de lege este absolut necesară, tocmai pentru a se asigura egalitatea în drepturi a tuturor copiilor.

„Reamintim că potrivit art. 483 alin (2) din Codul civil, autoritatea părintească se exercită de către părinţi exclusiv în interesul superior al copilului (sintagma o regăsim şi în alte texte ale legislaţiei civile, dar şi în doctrină, fiind considerat reperul esenţial din perspectiva scopului reglementărilor în materie)”, se arată în propunere.

Pensia alimentară
Pensia alimentară

Deputații PNL Florin Roman, Gabriel Andronache și Ioan Cupșa afirmă că, indiferent dacă pensia alimentară este stabilită pe cale notarială sau judecătorească, obligativitatea trebuie să fie aceeași. Mai mult decât atât, deputații au precizat că observă o protecție discriminatorie față de copiii părinților care divorțează în instanță, în defavoarea celor ai căror părinți au divorțat la notar.

„Este elementar că, indiferent dacă se stabileşte pe cale judiciară sau notarială, în acord cu textele legale sus menţionate, pensia de întreţinere în favoarea copilului trebuie să aibă obligatoriu acelaşi regim juridic pentru toţi copiii, indiferent de cum şi unde divorţează părinţii.

Din punct de vedere civil, obligaţia de ordin patrimonial nu presupune diferenţe, însă din perspectiva normelor de drept penal, observăm o protecţie suplimentară şi discriminatorie a copiilor părinţilor care divorţează în instanţă, în defavoarea copiilor părinţilor care divorţează la notar”, se mai explică în expunerea de motive care susțin proiectul, semnată de deputații menționați.

Te-ar putea interesa și: Gabriela Firea se ține de cuvânt și aduce vești bune pentru părinți! „Finalizăm pachetul legislativ pentru creșterea natalității și susținerea familiilor”