- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Criza facturilor

Vești proaste pentru români! Prețul plafonat la energie nu se aplică tuturor familiilor monoparentale

20 Dec, 19:45 • Cornel Ghimeșan
Plafonarea prețurilor la energie nu se va aplica tuturor familiilor monoparentale și nici tuturor celor i care au în întreţinere trei copii. O analiză a Asociaţiei Energia Inteligentă arată că doar cei care au contractul de furnizare energie electrică pe numele lor vor beneficia de plafonare.
Vești proaste pentru români! Prețul plafonat la energie nu se aplică tuturor familiilor monoparentale

Preţul plafonat la energie nu se aplică tuturor familiilor monoparentale şi care au în întreţinere trei copii, în condiţiile în care noua lege a plafonării preţului la energie stabileşte că doar clienţii casnici beneficiază de plafonare, adică cei care au contractul de furnizare energie electrică pe numele lor, arată o analiză a Asociaţiei Energia Inteligentă.

Citește și: Traficul restricționat în Capitală pentru comemorarea Revoluției din 1989. Lista completă a modificărilor din 21 și 22 decembrie

„Atrăgeam atenţia încă din luna octombrie 2022, într-o analiză intitulată Legea protejării consumatorilor de energie, devenită legea reducerii consumului şi acum legea creşterii natalităţii, că această nouă lege a plafonării, prin prevederile ei populiste, este făcută în fapt să nu poată fi aplicată. Noua lege a plafonării preţului la energie stabileşte că doar clienţii casnici (adică în situaţia în care contractul de furnizare energie electrică este pe numele lor) şi nu consumatorii casnici (adică orice familie indiferent pe numele cui este contractual de furnizare energie electrică) vor beneficia de preţ plafonat, dacă sunt familii monoparentale sau care au în întreţinere 3 copii”, susţin autorii analizei.

Cum beneficiezi de plafonarea prețului la energie?

În situaţia în care contractul de furnizare energie electrică este pe numele unui alt membru din familie decât cel care are declaraţi în întreţinere copii, dacă stau în chirie, sau dacă acest contract este pe numele fostului soţ/soţie, în cazul familiilor monoparentale care au în întreţinere un copil, nu se poate beneficia de acest preţ plafonat.

„Această condiţie se poate satisface prin încheierea unui nou contract de furnizare energie electrică pe numele membrului familiei care are şi în întreţinere minimum 3 copii, respectiv pe numele membrului familiei monoparentale care are în întreţinere cel puţin un copil, şi doar ulterior se poate depune cererea şi declaraţia pe proprie răspundere a clientului către furnizor. Această soluţie, însă, restrânge dreptul acestor familii să beneficieze de preţ plafonat începând cu data de 1 ianuarie 2023″, se precizează în material.

De asemenea pentru aceste două cazuri legea prevede: „copii trebuie să urmeze o formă de învăţământ” şi să aibă vârsta de maximum 26 de ani, pentru ca familia să beneficieze de un preţ plafonat.

Vești proaste pentru români! Prețul plafonat la energie nu se aplică tuturor familiilor monoparentale
Vești proaste pentru români! Prețul plafonat la energie nu se aplică tuturor familiilor monoparentale

Astfel, forma de învăţământ conform legislaţiei înseamnă: creşe, grădiniţe, şcoală primară, liceu/colegiu, postliceală, universitate, masterate, şcoală doctorală. Cu alte cuvinte în situaţia în care o familie are în întreţinere 3 copii dar cel puţin unul nu se găseşte la una din aceste forme de învăţământ la momentul depunerii cererii pentru preţul plafonat nu beneficiază de preţ plafonat la energie electrică.

„Solicităm Guvernului emiterea în Regim de Urgenţă a unei OUG pentru eliminarea/schimbarea articolelor aberante care obligă românii să scoată mai mulţi bani din buzunar, atât pentru consumurile de energie electrică din urmă, cât şi pentru consumurile viitoare, care creează false speranţe pentru familiile monoparentale sau cu mai mulţi copii, dar care nu au neapărat un contract pe numele lor, care amăgesc persoanele bolnave care nu sunt clienţi, dar şi pentru faptul că în prag de sărbători, în plină iarnă cu temperaturi scăzute, această lege aduce oamenii disperaţi la cozii uriaşe la ghişeele furnizorilor”, se menţionează în materialul semnat de Dumitru Chisăliţă, preşedinte al Asociaţiei Energia Inteligentă.

Alte articole: Veşti proaste de la INS. Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 6,2%, dar au crescut importurile

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult