- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Veşti proaste de la INS. Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 6,2%, dar au crescut importurile

20 Dec, 18:20 • Cornel Ghimeșan
Institutul Naţional de Statistică anunţă că România a produs, în primele zece luni din 2022, o cantitate de ţiţei de peste 2,436 milioane de tone echivalent petrol (tep), cu 162.400 tep (-6,2%) mai mică faţă de cea produsă în perioada similară din 2021. În aceste condiţii, în aceeaşi perioadă, importurile de ţiţei s-au ridicat la 7,227 milioane tep, cu 1,714 milioane tep (+31,1%) peste cele din ianuarie-noiembrie 2021.
Veşti proaste de la INS. Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 6,2%, dar au crescut importurile

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 6,2%, dar au crescut importurile. Conform estimărilor Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, producţia de ţiţei este estimată pentru 2022 la 3,17 milioane tep (minus 2,3% faţă de 2021) şi în 2023 la 3,095 milioane tep (minus 2,3%). Importurile sunt preconizate la 7,25 milioane tep în 2022 (plus 6,4%) şi la 7,83 milioane tep în 2023 (plus 6,5%).

Citeşte şi: Ministrul Transporturilor îl sfidează pe Iohannis și își menține boicotul la adresa Austriei. Pedeapsa pe care a ales Sorin Grindeanu să le-o dea austriecilor

Potrivit datelor de la INS, în primele opt luni ale anului România a im­portat 5,6 milioane de tone de petrol din care 1,9 mili­oa­ne de tone au venit din Rusia. În mod normal, într-un an, necesarul de consum al României este de circa 10-11 milioane de tone de petrol, din care nu­mai o treime este extras intern. Principala sursă de import a României este Kazahstanul. Faţă de anul 2021, aceeaşi peri­oadă, cantităţile de petrol aduse din Rusia au fost cu 46% mai mari. Ca valoare însă, im­porturile de petrol din Rusia s-au dublat, până la 1,2 miliarde de euro de la 522 de milioane de euro în primele opt luni ale anului trecut, scrie descopera.ro.

Citeşte şi: Klaus Iohannis continuă discuțiile pentru aderarea României la Schengen! Totuși nu vrea să creeze așteptări:„ Nu mă aștept ca la Consiliul European din februarie să fie dezbătută tema”

Din 5 decembrie 2022, petrolul rusesc nu mai poate intra în România, iar din februarie, anul viitor, nici produsele petroliere ruseşti nu mai pot intra pe piaţa locală ca urmare a pache­tului de sancţiuni implementat de UE împo­triva Rusiei în urma declanşării războiului din Ucraina, singura excepţie fiind cantităţile trans­portate prin conducte. Mai departe, la începutul lunii decembrie, ţările G7 şi Australia, aliniate cu Uniunea Europeană, au stabilit un prag de 60 de dolari pe baril pe importurile de ţiţei pe cale maritimă din Rusia, pentru ţările care cumpără în continuare ţiţei rusesc.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult