- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești proaste pentru românii care vor să își cumpere o locuință. Presiunea pe prețurile apartamentelor se menține în trend ascendent. Reprezentant One United Properties: „Este clar că preţurile cresc”

25 Apr, 19:50 • Bumbeneci Diana
Victor Căpitanu, reprezentant oficial One United Properties susține că prețurile apartamentelor vor continua să crească. Românii care caută locuințe mai accesibile din punct de vedere financiar mai au de așteptat.
Vești proaste pentru românii care vor să își cumpere o locuință. Presiunea pe prețurile apartamentelor se menține în trend ascendent. Reprezentant One United Properties: „Este clar că preţurile cresc”

Presiunea pe preţurile apartamentelor este în sus şi se vede mai ales la stocul nou pentru că nu există ofertă din cauza lipsei de autorizaţii, anunță ZF. Victor Căpitanu, One United Properties a vorbit despre situația actuală din domeniul imobiliar.

Prețurile pentru apartamente rămân la sume ireal de mari

Potrivit sursei citate anterior, Victor Căpitanu, co-CEO şi acţionar semnificativ al dezvoltatorului imobiliar One United Properties este de părere că presiunea suportată de preţurile apartamentelor este la ora actuală doar în sens ascendent. În acest sens, autorităţile locale nu prioritizează dezvoltarea sectorului de real estate, iar cei care urmează să ia rolul de clienţi continuă să simtă ritmul intens al inflaţiei.

Ai mai putea citi: Ministerul Dezvoltării face marele anunț: Beneficiarii programului „Banca pentru Locuințe” primesc 238 milioane de lei prime de stat

„Este clar că este o presiune în sus pe preţuri; este clar că preţurile cresc, mai ales la stocul nou de calitate, pentru că nu există ofertă din cauză că nu se autorizează, unde se mai adaugă inflaţia costurilor şi faptul că oamenii se simt mai nesiguri ca niciodată cu banii în bancă, preferând mai degrabă o proprietate. Toate aceste efecte pun presiune asupra preţurilor”, a afirmat Victor Căpitanu într-o conferinţă de presă de ieri, 25 aprilie.

La 1,2 miliarde de lei a ajuns cifra de afaceri a companiei în 2022, plus 4% de la an la an, suma fiind susţinută de creşterea veniturilor din vânzările de proprietăţi rezidenţiale, mai anunță ZF. Conform celor transmise de reprezentanții One United, profitul net s-a diminuat totodată cu 1% la 502,6 milioane de lei. One a vândut şi pre-vândut anul trecut 599 de apartamente cu o suprafaţă totală de 52.724 mp.

În ceea ce priveşte apartamentele vechi, de proastă calitate, cât şi apartamente aflatele la periferie, preţurile poate chiar scădea. Însă este clar că pentru tot ce înseamnă locaţii centrale şi stoc nou, preţul va creşte, fiind o presiune semnificativă. Un motiv important constă în lipsa de ofertă, întrucât oraşul nu prioritizează dezvoltarea stocului de apartamente”, adaugă reprezentantul societăţii.

Mai mult, acţiunile ONE sunt tranzacționate în scădere cu 20% în ultimele 12 luni, pe un rulaj de 211 milioane de lei şi un indice de referinţă BET în scădere cu 4,5%. În aceeaşi perioadă ETF-ul (fond tranzacţionat la bursă) iShares Stoxx 600 Real Estate Ð reprezentativ pentru sectorul imobiliar din Europa Ð a pierdut 30%.

„Strategia noastră a fost dintotdeauna să alegem locaţii atrăgătoare. Chiar şi într-o situaţie neclară, cu tendinţe adverse care pot influenţa şi piaţa imobiliară, compania continuă să aibă lichiditate şi realizează vânzări. Se pare că în situaţii de genul acesta Ð cu adversitate din partea autorităţilor, inflaţie şi dobânzi mari Ð strategia aceasta dă rezultate”, adaugă Andrei Diaconescu, co-CEO al One United.

One Uniterd este o companie listată la Bursă sub simbolul ONE, cu o capitalizare de 3,2 miliarde de lei,

Vezi și: Orașul în care se investesc peste 25 de milioane de lei pentru locuințe destinate tinerilor. Banii vin din fonduri europene

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult