- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Victor Negrescu, despre aderarea României la spațiul Schengen: ”Un scenariu posibil este ca România şi Bulgaria să adere împreună în a doua parte a anului viitor”

07 Dec, 21:49 • Cassano Sabrina
Victor Negrescu este de părere că România și Bulgaria ar trebui să adere împreună la spațiul Schengen, în a doua parte a anului. Eurodeputatul PSD are această părere cu toate că Austria se opune vehement.
Victor Negrescu, despre aderarea României la spațiul Schengen: ''Un scenariu posibil este ca România şi Bulgaria să adere împreună în a doua parte a anului viitor''

Victor Negrescu este de părere că România și Bulgaria ar trebui să adere împreună la spațiul Schengen, în a doua parte a anului.

Negrescu: ”Un scenariu posibil este ca România şi Bulgaria să adere împreună în a doua parte a anului viitor”

„Ar însemna să avem votul acum, dar în proiectul de rezoluţie vom avea această dată privind aderarea la zona de liberă circulaţie, iar cele două state, România şi Bulgaria, în special Bulgaria, ar fi supuse unor demersuri suplimentare cu sprijin european pentru securizarea frontierelor, ceea ce înţeleg că ar fi o variantă agreată mai degrabă de susţinătorii Bulgariei”, a afirmat el pentru Agerpres

Eurodeputatul PSD  A apreciat că votul din JAI va fi un mijloc de presiune asupra ministrului austriac de interne pentru ca acesta să își schimbe poziția.

Citește și : Vești bune pentru România! Dosarul aderării la spațiul Schengen a intrat pe agenda oficială a Consiliului JAI

„Un astfel de punct ar putea să presupună introducerea unor elemente suplimentare în rezoluţia de aderare a României la spaţiul Schengen, poate chiar condiţionalităţi sau eforturi suplimentare pe care România le-ar face în ceea ce înseamnă gestionarea fenomenului migraţional. Din acest punct de vedere, România ar fi dispusă să facă astfel de gesturi, pe care le-a făcut de altfel şi Croaţia, care are astăzi şanse mai mari în a intra în spaţiul Schengen”, a spus Negrescu.

Citește și : Austriecii nu sunt de acord cu blocarea aderării României la Schengen. Critici dure la adresa ministrului de interne Gerhard Karner

Acesta a mai afirmat de asemenea că există și posibilitatea separării României de Bulgaria în aderarea la Schengen, lucru care înseamnă refacerea documentului  în ceea ce privește aderarea la Schengen şi eventual aderarea ţării noastre la zona liberă de circulaţie de la 1 martie.

„Din informaţiile pe care le am, Comisia Europeană merge pe varianta integrării în spaţiul Schengen a celor trei state în acelaşi timp. Este scenariul pe care şi-l doresc, este mesajul politic pe care l-au transmis. Tot din informaţiile pe care le am, înţeleg că executivul UE este dispus să sprijine România în eventualitatea unei decuplări de Bulgaria. Chiar dacă vorbim de două rezoluţii separate, insist ca din punct de vedere politic cele trei state să fie luate la pachet şi România trebuie să facă demersuri în acest sens. Mi-aş dori ca şi partenerii croaţi să susţină acelaşi lucru. Înţeleg că statele influente din UE, Germania şi Franţa, merg pe varianta celor trei state la pachet, ceea ce poate să ofere României o oportunitate suplimentară”, a mai afirmat Negrescu.