- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Viktor Orban cere ca Serbia să intre în UE înaintea Ucrainei. Candidatura sârbilor, amânată din 2009 din cauza legăturilor periculoase cu China

12 Feb, 10:54 • Adrian Popovici
Într-un interviu extins ce urmează să fie publicat în cursul acestei săptămâni, premierul ungar Viktor Orban a avertizat că Uniunea Europeană ar putea să-și piardă influența în Serbia în favoarea Chinei, dacă nu va fi de acord cu aderarea țării la blocul comunitar în curând. De asemenea, premierul maghiar a subliniat a faptul că aderarea sârbilor ar trebui să aibă loc înainte de cea a ucrainenilor.
Viktor Orban cere ca Serbia să intre în UE înaintea Ucrainei. Candidatura sârbilor, amânată din 2009 din cauza legăturilor periculoase cu China

Într-un interviu extins ce urmează să fie publicat în cursul acestei săptămâni, premierul ungar Viktor Orban a avertizat că Uniunea Europeană ar putea să-și piardă influența în Serbia în favoarea Chinei, dacă nu va fi de acord cu aderarea țării la blocul comunitar în curând. De asemenea, premierul maghiar a subliniat a faptul că aderarea sârbilor ar trebui să aibă loc înainte de cea a ucrainenilor, transmite Politico.

În plus, Viktor Orban, recunoscut pentru relația mult mai apropiată pe care o are cu Rusia, asta chiar și în contextul sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană Moscovei, a adăugat faptul că „europenii nu sunt suficient de puternici pentru ca rușii să ne ia în serios”.

„Trebuie să finalizăm vechiul proces de extindere înainte de a începe noua extindere cu Ucraina. Dacă nu integrăm Serbia cât mai repede posibil, o vom pierde”, a explicat premierul maghiar într-o discuție cu fostul cancelar austriac Wolfgang Schüssel pentru European Voices, o publicație Die Presse.

Viktor Orban a mai spus că Ucraina, care din 2014 se află într-un conflict mai mult sau mai puțin deschis cu Rusia, ar trebui să joace rolul unui stat tampon, neutru din punct de vedere politic și militar, între Occident și Federația Rusă.

Viktor Orban, premierul Ungariei și Aleksandar Vučić, președintele Serbiei. Foto: Ministerul maghiar de Externe
Viktor Orban, premierul Ungariei și Aleksandar Vučić, președintele Serbiei. Foto: Ministerul maghiar de Externe

Te-ar putea interesa și: Viktor Orban, revoltat pe solicitarea „ridicolă” din partea Comisiei „Nu vom da mai mulţi bani Ucrainei până când nu vor spune unde s-au dus fondurile anterioare de 70 de miliarde de euro”

Serbia și Ucraina, pe agenda lui Viktor Orban

În 2009, Serbia a depus oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană. Cu toate acestea, progresul candidaturii sale a fost împiedicat de preocupările referitoare la regresul său democratic și la relațiile strânse pe care le întreține cu Rusia și China.

„Serbia are alte opțiuni. Tocmai a încheiat un acord de liber schimb cu China”, a declarat Orbán, a declarat Viktor Orban, făcând trimitere la un tratat semnat în octombrie anul trecut cu cel de-al doilea partener comercial al Belgradului, după UE.

În ceea ce privește posibilitatea ca Ucraina să continue să se apere împotriva atacurilor moscovei și să adere la Uniunea Europeană, Orbán a respins aceste perspective. El a susținut că singura modalitate de supraviețuire a Ucrainei este ca țara să fie „o zonă tampon între Rusia și Occident”.

„Dacă nu funcționează, Ucraina va continua să piardă teritorii. Rusia va distruge Ucraina din nou și din nou, și din nou, și din nou. Rusia nu va accepta vreodată să aibă la granițele sale un membru al UE și NATO asemenea Ucrainei, niciodată”, a întărit el.

„Noi, europenii, nu suntem suficient de puternici pentru ca rușii să ne ia în serios. Acesta este un joc de putere. Acesta este un război”, a concluzionat Viktor Orban.

Te-ar putea interesa și: Lovitură grea pentru Viktor Orban și politicile sale ”de rebel”! Oamenii de afaceri din Ungaria cer aderarea la euro