- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ANSVSA impune reguli majore pentru crescătorii de porci. Măsurile se impun chiar înainte de Crăciun

05 Nov, 15:53 • Bumbeneci Diana
Porcii crescuți în gospodărie nu mai pot fi vânduți. ANSVSA, noi norme la Legea porcului.
ANSVSA impune reguli majore pentru crescătorii de porci. Măsurile se impun chiar înainte de Crăciun

Reguli de la ANSVSA pentru crescătorii de porci. Aplicarea Legii porcului aduce o serie de norme care interzic în totalitate vânzarea porcilor crescuți în gospodăriile țărănești, respectiv comercializarea cărnii provenită de la aceștia.

ANSVSA impune reguli majore pentru crescătorii de porci

Conform noului regulament, crescătorii de porci crescuți în gospodărie sunt obligați să declare animalele la Primărie, în Registrul Agricol. În acest sens, în mediul rural, oamenii vor putea crește în gospodării porci exclusiv pentru îngrășare și sacrificare pentru consum familial.

Vezi și: Încep lucrările de amploare pe Centura Comarnic. Termenul de finalizare este noiembrie 2024

Potrivit normelor, mișcarea porcinelor dintr-o exploatație comercială sau non-comercială se va face astfel:

a) în exploataţia noncomercială de porcine, porcii sunt crescuți exclusiv pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial și se interzice comercializarea porcilor, precum și a produselor provenite de la aceștia;

b) mişcarea porcinelor dintr-o exploataţie comercială cu status conform autorizată sanitar veterinar se poate efectua având ca destinaţie:

  • exploatații noncomerciale;
  • exploataţiile comerciale înregistrate sanitar-veterinar;
  • exploataţiile comerciale autorizate sanitar-veterinar;
    abatoare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor și care sunt desemnate în conformitate cu art. 44 alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594, în vederea sacrificării imediate; carnea proaspătă și produsele din carne, inclusive membranele naturale, obținute de la aceste porcine sunt comercializate pe teritoriul național;

c) mişcarea porcinelor dintr-o exploataţie comercială cu status conform înregistrată sanitarveterinar se poate efectua având ca destinaţie:

  • exploatații noncomerciale;
  • exploataţie comercială înregistrată sanitar-veterinar;
  • abatoare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor și care sunt desemnate în conformitate cu art. 44, alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594, în vederea sacrificării imediate; carnea proaspătă și produsele din carne, inclusive membranele naturale, obținute de la aceste porcine sunt comercializate pe teritoriul național, se arată în documentul ANSVSA.
porci
porci

Noi restricţii pentru transportul porcilor

Transportul porcinelor vii este permis numai cu mijloace de transport înregistrate/autorizate sanitar-veterinar în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Mijloacele de transport animale vii trebuie să fie curățate și dezinfectate după fiecare descărcare de animale, indiferent că este la un abator sau la o exploatație de animale.

Operațiunea de curățare, spălare și dezinfecție a mijloacelor de transport pentru animale vii se atestă prin încheierea unui proces-verbal de dezinfecție a mijlocului de transport animale vii, de către unitatea de curățare, spălare și dezinfecție a mijloacelor de transport animale vii, autorizată sanitar veterinar, care a efectuat operațiunea”, mai este prevăzut în lege.

Modificare_1_Proiect_HG_masuri_control_eradicare_PPA_12.01.2023 (1)

Toate procesele-verbale încheiate în urma efectuării curățeniei, spălării și dezinfecției mijloacelor de transport animale vii se consemnează înr-un registru de evidență a proceselor verbale de dezinfecție a mijloacelor de transport animale vii, se mai arată în documentul publicat de ANSVSA.

porci
porci

Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023 legată de exploatațiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine africane în România, din 02.10.2023

Poți citi și: Meteo Crăciun 2023. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza meteo și anunță că vom avea un Crăciun cum nu a fost în ultimul deceniu

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult