- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lista de vouchere pe care românii le pot primi de la Guvern în 2024. Unele ajung și la 50.000 de lei

08 Jan, 22:54 • Bocioacă Bianca
Există mai multe tipuri de vouchere pe care Guvernul le oferă romînilor, unele dintre ele ajungând și la 50.000 de lei. Există un voucher pentru creșterea eficienței energetice, unul pentru lemne de foc, iar altul este direcționat pentru înlocuirea sobelor de lemn cu alte mijloace mai puțin învechite de încălzire.
Lista de vouchere pe care românii le pot primi de la Guvern în 2024. Unele ajung și la 50.000 de lei

Vouchere din belșug de la Guvern pentru români și în 2024. Sunt de notorietate voucherele de vacanță, primite de bugetari, dar există astfel de vouchere și pentru salariații din mediul privat. Singura problemă este că sunt foarte multe, iar impactul lor bugetar poate fi foarte mare, scrie newsweek.ro.

Vouchere pentru eficiența energetică

Începând cu anul 2024, români vor putea beneficia de un voucher de 50.000 de lei. Ministrul Adrian Câciu a explicat care sunt persoanele care pot să primească acest sprijin și în ce condiții. Ministrul Proiectelor și Fondurilor Europene a declarat pe 13 octombrie 2023 că, începând de anul acesta, va fi implementat un program nou, destinat optimizării eficienței energetice a locuințelor. Cetățenii români vor avea posibilitatea de a primi vouchere în valoare de până la 50.000 de lei.

Citește și: Ministrul Finanţelor dă vestea cea mare pentru români: „Anul 2024 este cu zero impozite şi taxe”

Vouchere pentru schimbarea sobei cu lemne

Pe 15 septembrie 2023, Mircea Fechet, ministrul Mediului, a anunțat că aceste vouchere vor fi destinate celor mai săraci români, care folosesc sobe pe lemne. Bucureștiul este una dintre puținele capitale europene în care oamenii folosesc această soluție de încălzire.

Sobele pe lemne, chiar și cele mai conforme cu regulile europene, sunt cea mai poluantă soluție de încălzire existentă în acest moment.

O sobă veche, pe lemne, emite 1.329 de grame de emisii de particule/GJ, în timp ce una ecologică, modernă, produce 375 de grame de emisii de particule/GJ, iar un camion vechi 6,25 grame.

Vouchere pentru plăți în energie și lemne de foc

Românii cu venituri mici beneficiază de cardul de energie, un ajutor pentru plata facturilor, iar în acest moment se fac unele modificări la lege. Comisia Europeană a anunțat sistarea subvențiilor, dar Guvernul român speră să mențină sprijinul și în 2024.

UE a decis ca persoanele vulnerabile să nu mai primească ajutoare, motiv pentru care există riscul ca voucherele pentru plata facturilor să nu mai fie acordate.

Vouchere de vacanță și pentru mediul privat

Senatul a adoptat tacit proiectul de lege care prevede acordarea voucherelor de vacanță în valoare 1.450 de lei pe an și salariaților din sectorul privat. Potrivit expunerii de motive, „efortul bugetar pentru acordarea de vouchere de vacanţă celor cca. 4,2 milioane de salariaţi din sectorul privat este de cca. 6,09 miliarde de lei.

Însă efectul este unul pozitiv, deoarece din această sumă estimăm că circa 60-65% se va întoarce la bugetul de stat sub formă de TVA, taxe, impozit pe salarii, impozit pe profit etc. Diferenţa se va regăsi în efectul economic generat”.

Pe 15 septembrie 2023, Marcel Boloș, ministrul Finanțelor Publice, spunea că există în Coaliție „acest consens, de a limita acordarea voucherelor de vacanță, și este un plafon destul de substanțial, de 8.000 de lei net”.

„Aici, s-a încercat să existe o formă de protecție, pentru funcțiile publice de execuție (n.n.: pentru că oricum există şi voucherele de vacanţă pentru bugetari, de mai mulţi ani). S-a discutat și despre o creștere a valorii nominale a acestui voucher, de la 1.450 de lei la 1.600 de lei”.

Citește și: Previziunile Comisiei Europene privind economia României în 2024: inflaţia va scădea în continuare, dar preţurile vor mai creşte

Vouchere pentru renovarea locuințelor

Statul oferă aproape 75.000 de lei pentru renovarea locuințelor. Sunt vouchere diferite de cele pentru creșterea eficienței energetice. Investiția va consta în modernizarea energetică a locuinței prin lucrări care contribuie la îmbunătățirea performanței energetice. Aici este vorba despre fonduri europene.

Vouchere de renunțare la porc

Ţăranul român ar putea renunţa la porcul pe care îl creşte în gospodăria sa, contra unui voucher în valoare de 1.000 de lei, emis de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).