- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vrei bani pentru motorină? Se cer modificări privind subvenția pe 2024

25 Jan, 11:40 • Bumbeneci Diana
Fermierii pot primi bani pentru motorină, însă noul an aduce schimbări privind această subvenție. Iată care sunt ultimele solicitări la MADR.
Vrei bani pentru motorină? Se cer modificări privind subvenția pe 2024

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a transmis că subvenția la motorină va crește la peste 2 lei/litru începând de la jumătatea acestui an. Cu toate acestea însă, fermierii au în continuare o serie de nemulțumiri legate de acest ajutor de stat.

Modificări privind subvenția pentru motorină

În primul rând, fermierii cer eliminarea pragului de 78 de litri/hectar. Aceștia argumentează prin faptul că terenurile agricole eu texturi, structuri și grade de înclinație diferite de la o zonă la alta, astfel încât uniformizarea acestei cantități este nedreaptă.

”În legătură cu consumul de motorină, cantitatea de motorină aprobată pentru care se dă acea nenorocită de acciză este de 78 de litri/hectar. Îmi pun eu întrebarea: oare terenul agricol al României, cele 10 milioane de hectare au aceeași textură și structură? Noi am rămas înghețați cu aceste consumuri de 78 de litri?”, a precizat fermierul Constantin Buzatu din județul Timiș, pentru AGRO TV.

Vezi și: Preț carburanți 25 ianuarie 2024. Benzina înregistrează a treia creștere din această săptămână

motorină
motorină

Totodată, fermierii cer ca subvenția  să fie acordată mai repede, la maxim o lună de la depunerea documentației la APIA.

”După aceea, la acciza la motorină am plecat de 50 de bani, acum se ajunge la 2 lei/litru sub presiunea emotivă a străzii. Păi până acum unde ați fost? Acciza se decontează după aproximativ 6 luni de zile; facem documentația, o depunem la APIA, iar până primim bruma aceea de acciză mai apar două scumpiri și anulează acciza de motorină pe care ne-a dat-o Guvernul. Aș propune dacă la 31 martie am depus dosarul la APIA, într-o lună de zile să primim acciza, nu după 6 luni”, a mai subliniat Constantin Buzatu.

Ai mai putea citi: Pensii de până la 3.000 de euro pentru o categorie de români. Cum poți obține acești bani

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult