- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Preț carburanți 25 ianuarie 2024. Benzina înregistrează a treia creștere din această săptămână

25 Jan, 09:20 • Bumbeneci Diana
A fost actualizat prețul carburanților. Benzina este astăzi mai scumpă în România.
Preț carburanți 25 ianuarie 2024. Benzina înregistrează a treia creștere din această săptămână

Astăzi, pe data de 25 ianuarie 2024, românii primesc vești neplăcute în ceea ce privește prețul carburanților. Benzina înregistrează a treia scumpire într-o singură săptămână.

Preț carburanți 25 ianuarie 2024

Cât despre benzina standard, cea mai accesibilă variantă se găsește la stația Petrom din București, str. Dr. Herescu Petre nr. 2A, sector 5, costând acum 6,66 lei pe litru, față de 6,62 lei cât era marți.

În restul stațiilor, prețurile pentru benzina standard oscilează între 6,67 lei și 6,82 lei, indicând creșterea generală a costurilor la pompă.

În cazul benzinei premium, șoferii vor plăti între 7,12 și 7,47 lei pe litru, confirmând o majorare și în acest caz.

Motorina standard, cea mai convenabilă opțiune, menține un preț constant de 7,14 lei pe litru la stația Socar din București, str. Vasile Lascăr, nr. 141A.

În restul stațiilor, motorina standard se găsește la prețuri cuprinse între 7,16 lei și 7,27 lei, indicând creșterea generală a costurilor combustibilului.

Cea mai ieftină motorină premium se comercializează la 7,52 lei pe litru, iar cea mai scumpă ajunge la 7,78 lei pe litru, menținându-se la aceleași niveluri ca și marți.

Comparativ cu anul trecut, când prețul benzinei standard depășea 8 lei pe litru, iar motorina standard trece de 9 lei pe litru, situația actuală arată încă o presiune asupra buzunarelor șoferilor.

Carburanți
Carburanți

De ce cresc sau scad prețurile la pompă?

Consiliul Concurenței a constatat că evoluția prețurilor carburanților în stațiile de alimentare care urmează o tendință similară cu cotațiile internaționale Platts pentru benzină și motorină. Aceste ajustări se realizează cu o diferență de câteva zile față de cotațiile internaționale, după cum a relevat un studiu efectuat de Consiliul Concurenței.

Cotația are un preț de referință internațională pe piața benzinei și motorinei, reflectând cererea, oferta și tranzacțiile din piața angro a combustibililor. Deși cotațiile Platts nu sunt publice, ele urmează în general un trend pe termen lung cu prețurile barilului de petrol.

În consecință, atunci când cotațiile internaționale Platts cresc, prețul carburanților în România crește, iar când cotațiile scad, prețul carburanților în stațiile de alimentare scade. Ajustările majore ale prețurilor la pompă au loc într-un interval de aproximativ o săptămână, indiferent dacă cotațiile internaționale Platts cresc sau scad.

Poți citi și: Facturile la gaz cresc din cauza gerului din România. Prețul pe care îl vor plăti românii pentru încălzirea locuinței în ianuarie 2024

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult