- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vremea de 1 MAI. ANM anunţă ploi, descărcări electrice şi grindină. Elena Mateescu: O încărcătură de vapori modifică echilibrul dintre zona polară și zona tropicală

24 Apr, 13:58 • Dobran Viorel
Vremea de 1 Mai se anunţă schimbătoare. Conform prognozei oficiale a ANM, în următoarele zile un val de aer polar loveşte România, dar temperaturile cresc pe măsură ce se avansează în ultima lună de primăvară.
Vremea de 1 MAI. ANM anunţă ploi, descărcări electrice şi grindină. Elena Mateescu: O încărcătură de vapori modifică echilibrul dintre zona polară și zona tropicală

Vremea de 1 MAI. În intervalul luni ora 16.00 – miercuri ora 22.00, meteorologii anunţă perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată: în seara zilei de luni şi în noaptea de luni spre marţi (24/25 aprilie) în jumătatea de vest a teritoriului, pe parcursul zilei de marţi în mare parte din ţară, iar miercuri îndeosebi în sud şi est, anunţă ANM

PROGNOZA METEO pentru minivacanţa de 1 Mai. Elena Mateescu: ”O vreme a extremelor meteorologice”

Instabilitatea se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, pe alocuri descărcări electrice şi izolat căderi de grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 15…25 l/mp, iar mai ales în zonele de munte, pe arii restrânse de peste 30…40 l/mp.

Temporar vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor, cu viteze, în general, de 45…55 km/h. În zona montană înaltă, mai ales pe parcursul zilei de miercuri, rafalele vor depăşi 70…80 km/h şi vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

Astfel de fenomene vor fi în după-amiaza zilei de luni, pe arii restrânse în jumătatea de nord a Moldovei, precum şi în zonele de deal şi de munte.

Vremea de 1 MAI. ANM anunţă ploi, descărcări electrice şi grindină

Vremea de 1 Mai. Un val de aer polar va ajunge în România. Avertismentul ANM: ”Tornadele pot să apară oriunde, inclusiv în țara noastră”

Un val de aer polar ajunge în România în următoarele zile, astfel că în țara noastră ar putea exista tornade și temperaturi mai scăzute ca de obicei, potrivit avertismentului făcut de meteorologii din Europa și România. “Sezonul tornadelor s-a declanșat timpuriu”, a transmis meteorologul Roxana Bojariu.

În consecință, vremea din Europa va fi la extreme, iar țara noastră va fi străbătută de o masă de aer polar, în timp ce alte țări se vor confrunta cu călduri extreme. În special partea de sud-vest va fi lovită de căldură, în timp ce partea centrală și de est se va confrunta cu temperaturi extrem de scăzute pentru primăvară.

Din fericire, această situație nu va dura mai mult de 3-4 zile, astfel că de joi sau vineri temperaturile vor începe să crească în România, iar spre weekend vremea va fi frumoasă în întreaga țară. Conform Antena 3, climatologul ANM Roxana Bojariu a oferit mai multe detalii referitoare la această situație.

“Avem o schimbare de circulație atmosferică, care va împărți continentul european în două. Dacă în sud-vest, mai ales în Spania, vor fi temperaturi foarte ridicate, care pot ajunge până la 40 de grade Celsius, în Europa Centrală și de Est, vor fi temperaturi mai scăzute decât în mod obișnuit, anume cu 5 sau 7 grade.

Vremea de 1 Mai
Prognoza meteo martie 2023

Cauzele sunt legate de felul în care se comportă zona arctică, fiind mult mai caldă decât ar fi normal, anume cu peste 3 grade. Acest fenomen produce o perturbare. De exemplu, în Marea Kara, se înregistrează temperaturi ridicate, iar în zona Mării Barents există deja un strat de gheață cu extindere mult mai mică decât ar fi normal.

Astfel, apele care sunt libere furnizează atmosferei o încărcătură de vapori și modifică echilibrul dintre zona polară și zona tropicală. Primăvara este un anotimp al tranzițiilor, când se reconfigurează toate aceste circulații dinspre sezonul rece înspre sezonul cald. Cu toate acestea, pe fondul încălzirii globale, avem contraste mult mai mari“, a declarat Roxana Bojariu, potrivit sursei citate.

Meteo 14 aprilie – 15 mai. Când scăpăm de ploi în România. ANM a actualizat prognoza

Mai mult, Bojariu a avertizat că încălzirea globală a declanșat în acest an sezonul tornadelor destul de timpuriu, iar acestea pot să apară inclusiv în Europa sau România, deși nu sunt la fel de puternice ca în Statele Unite ale Americii sau alte zone, unde tornadele cauzează distrugeri masive atunci când apar.

“Tornadele pot să apară oriunde, inclusiv în țara noastră. Cu toate acestea, în Europa, tornadele nu sunt la fel de puternice ca cele din America de Nord. Într-adevăr, este vorba despre o declanșare timpurie a sezonului tornadelor, lucru valabil și pentru Statele Unite. Din cauza încălzirii globale, există mai multă căldură în sistem și o cantitate sporită de vapori de apă”, a avertizat Roxana Bojariu.

Directorul ANM Elena Mateescu vorbea despre un scenariu similar în urmă cu două zile, anunțând o vrem a extremelor în special de 1 mai, când românii se pregătesc de mici și bere: ”O vreme a extremelor meteorologice, în continuare, în săptămâna care urmează. La acest sfârșit de săptămână discutăm de valori de temperaturi la nivelul maximelor apropiate de normele specifice datei din calendar, 14…19 grade, minime între 2..10 grade”.

Vremea de 1 Mai pe zone geografice

Vremea de 1 MAI MUNTENIA

În prima zi a intervalului se vor înregistra valori termice diurne în jurul normelor climatologice în toată regiunea, respectiv o medie a acestora de 20…21 de grade, apoi se va răci treptat, iar pentru perioada 26 – 28 aprilie sunt estimate temperaturi de 15…16 grade. După
acest interval, deși vor mai fi alternanțe termice, media maximelor va fi în general de 18…19 grade, cu valori mai ridicate spre finalul intervalului când se vor putea depăși 20…22 de grade. Media temperaturilor minime va scădea de la 7…9 grade în primele nopți, până spre 4 grade în 28 și 29 aprilie, apoi în restul intervalului se va reveni la valori de 7…8 grade. Vor fi ploi în perioada 25 – 27 aprilie, izolat însemnate cantitativ, iar cu o probabilitate în creștere și la începutul lunii mai.

Astfel, în zona Transilvaniei, „în prima zi a intervalului se vor înregistra valori termice apropiate de mediile multianuale, respectiv o medie a maximelor de 17…18 grade, apoi se va răci treptat, iar în 26 și 27 aprilie se vor înregistra maxime termice în jurul a 13 grade. După acest interval, deși vor mai fi alternanțe termice, media maximelor va fi în general de 16…17 grade, cu posibile valori mai ridicate spre finalul intervalului. Media temperaturilor minime se va situa între 4 și 6 grade, însă în zilele de 28 și 29 aprilie sunt estimate valori de 1…2 grade, chiar mai scăzute, ușor negative (-3…-2 grade) în zonele depresionare.  Vor fi ploi în perioada 24 – 26 aprilie, local însemnate cantitativ pe parcursul zilelor de marți și miercuri (25 și 26 aprilie). Probabilitatea pentru ploi va fi ridicată și după data de 30 aprilie.”, informează site-ul ANM.

Vremea de 1 MAI BANAT

În prima zi a intervalului se vor înregistra valori termice apropiate de mediile multianuale, respectiv pentru această regiune, maxime de 19…20 de grade și minime de 8…10 grade.  Ulterior vremea se va răci, astfel în zilele de 26 și 27 aprilie se vor înregistra maxime termice în jurul a 14 grade și minime de 2…4 grade. După acest interval, deși vor mai fi alternanțe termice, media temperaturilor maxime va fi în general de 18…21 de grade, iar a celor minime va fi de 6…8 grade.
Vor fi ploi în perioada 24 – 26 aprilie, local însemnate cantitativ în noaptea de luni spre marți (24/25 aprilie) și pe parcursul zilei de marți (25 aprilie). Probabilitatea pentru ploi va fi ridicată și după data de 30 aprilie.

Vremea de 1 MAI CRIŞANA

Vremea va intra într-un proces de răcire, ce se va resimți la nivelul întregii regiuni, mai ales în zilele de 26 și 27 aprilie, când media valorilor temice diurne va fi de 14 grade, iar a celor  nocturne se va situa în jurul valorii de 3 grade. Spre finalul primei săptămâni valorile termice se vor apropia de normalul climatologic, respectiv o medie regională a maximelor de 18 grade și minime în jurul a 6 grade. La început lunii mai, deși vor fi mici variații de la o zi la alta, valori termice mai ridicate sunt estimate după 6 mai, când se pot atinge maxime în general de peste 20 de grade și minime de 8…9 grade. Vor fi ploi în perioada 24 – 26 aprilie, local însemnate cantitativ în noaptea de luni spre  marți (24/25 aprilie) și pe parcursul zilei de marți (25 aprilie). Probabilitatea pentru ploi va fi ridicată și după data de 30 aprilie.

Vremea de 1 MAI OLTENIA

Valorile termice diurne vor scădea treptat de la o medie regională de 18…19 grade în prima zi, până la 16 grade în 27 aprilie, apoi se va încălzi, astfel la finalul primei săptămâni sunt estimate maxime de 18…20 de grade. În a doua săptămână este posibilă o scădere ușoară a temperaturilor maxime în zilele de 2 și 3 mai, apoi se va reveni la maxime în jurul a 20 de grade Media temperaturilor minime va scădea de la 9…10 grade în prima noapte până spre 4…5 grade în 28 și 29 aprilie, iar pentru restul intervalului sunt estimate valori de 7…8 grade.
Va ploua temporar în perioada 24 – 27 aprilie, iar cu o probabilitate în creștere și la începutul lunii mai.

Vremea de 1 MAI MARAMUREŞ
În prima zi a intervalului se vor înregistra valori termice diurne apropiate de normalul climatologic al datei, respectiv o medie a acestora de 18…19 grade, apoi se va răci, iar în perioada 25 – 28 aprilie se vor înregistra maxime termice în jurul a 13 grade. După acest interval, deși vor mai fi alternanțe termice, media maximelor va fi în general de 16…18 grade, cu valori posibil mai ridicate spre finalul intervalului. Media temperaturilor minime va scădea de la 8 grade în prima noapte până spre 0…2 grade în 28 aprilie, apoi în restul intervalului se va reveni la valori în jurul a 5 grade. Vor fi ploi în perioada 24 – 26 aprilie, posibil însemnate cantitativ pe parcursul zilelor de marți și miercuri (25 și 26 aprilie). Probabilitatea pentru ploi va fi ridicată și după datda de 30 aprilie.

Vremea de 1 MAI MOLDOVA

În primele două zile ale intervalului se vor înregistra valori termice diurne apropiate de normele climatologice, respectiv o medie regională a acestora de 18 grade, apoi se va răci, iar în perioada 26 – 28 aprilie se vor înregistra maxime termice de 13..14 grade. După acest interval, deși vor mai fi alternanțe termice, maximele vor fi în general de 16…17 grade, cu valori mai ridicate, spre 19…20 de grade, la finalul intervalului. Media temperaturilor minime va fi de 6…8 grade în primele nopți, va scăde la 3…4 grade în 28 și 29 aprilie, apoi se va reveni la valori
în jurul a 6 grade. Vor fi ploi în perioada 24 – 26 aprilie, pe alocuri însemnate cantitativ. Probabilitatea pentru ploi va fi ridicată și prima săptămână din luna mai.

Vremea de 1 MAI la mare

La nivelul acestei regiuni în primele două zile media temperaturilor maxime va fi de 18…20 grade, dar cu valori mai scăzute în zona litoralului, apoi vremea se va răci, asfel că  media acestora în perioada 26 – 28 aprilie va fi de 14…15 grade. După acest interval, maximele termice vor fi în general de 16…17 grade, cu valori mai ridicate, spre 18…20 de grade, la finalul intervalului. Media temperaturilor minime va fi de 8…10 grade în primele nopți, va scădea la 6 grade în 28 și 29 aprilie, apoi se vor înregistra valori în jurul a 8 grade.  Vor fi ploi îndeosebi în 26 și 27 aprilie, când și cantitățile de apă pot fi însemnate, iar cu o probabilitate în creștere și la începutul lunii mai.

Vremea de 1 MAI LA MUNTE

Valorile termice diurne vor scădea treptat de la o medie pentru întreaga zonă de 8 grade în prima zi, până la 4 grade în zilele de 26 și 27 aprilie, apoi se va reveni treptat la 8 grade, posibil mai ridicate spre finalul intervalului de aticipație. Evoluția va fi asemănătore și în regimul nocturn al temperaturilor, tendința fiind de scădere de la 2…3 grade în prima noapte, până spre valori preponderent negative, la o medie de -4…-2 grade în perioada 27 – 29 aprilie, iar ulterior sunt estimate valori de 1…2 grade. Temporar vor fi precipitații în perioada 24 – 27 aprilie, iar cu o probabilitate în creștere și după data de 30 aprilie.