- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

1.400 de lei în plus pentru o categorie de români. Cine va putea să plătească facturile la energie cu banii de la Guvern

09 Jan, 08:14 • Bumbeneci Diana
Guvernul alocă un nou sprijin pentru românii care au nevoie să își plătească facturile. O persoană poate primi până la 1.400 de lei.
1.400 de lei în plus pentru o categorie de români. Cine va putea să plătească facturile la energie cu banii de la Guvern

Românii care fac parte din categoriile vulnerabile vor primi sprijin pentru compensarea prețurilor la energie. Guvernul alocă un card în valoare nominală de 1.400 lei.

Facturile la energie, plătite cu voucher de la Guvern

Noul ajutor anunțat de Guvern încă din 2022 poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 și va fi acordat pe loc în funcție de consum/gospodărie vulnerabilă. Plata se face în două tranșe. Prima tranșă, de 700 de lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023, iar cea de-a doua tranșă, tot de 700 de lei se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.

Ce români primesc acest card? Ei bine, potrivit ordonanței nr. 166/2022, vor beneficia de măsură următoarele persoane:

Primii care beneficiază sunt pensionarii care fac parte din sistemul public de pensii, pensionarii înregistrați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, dar și beneficiarii de pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei.

Ai mai putea citi și: Document. Descarcă AICI noul model de înregistrare a contractului de închiriere a locuințelor

Facturi
Facturi

Se mai încadrează la acest sprijin copiii și adulții încadrați cu grad de handicap grav, accentuat sau mediu. Veniturile proprii lunare ale acestora trebuie să fie mai mici sau egale cu suma de 2.000 de lei.

Voucherul pentru plata energiei va mai fi alocat și familiilor beneficiare de alocație de susținere a familiei. Banii ajung și la familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.

Sprijinul nu ajunge la fiecare român în parte, ci se acordă per loc de consum. În acest sens, în gospodăriile cu mai mulți locuitori, venitul pe membru de familie trebuie să fie sub 2.000 lei.

Pe marginea acestui subiect, Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a oferit detalii de mai multe ori. Acesta a explicat că acești bani vor fi destinați românilor care sunt racordați la sistemul centralizat de încălzire.

Acest certificat de validare a datoriilor este specific numai pentru încălzirea în sistem centralizat. Pentru căldura de la bloc avem peste 190.000 de asociații de proprietari.

E nevoie de trei documente: cartea de identitate, cardul de energie și acest certificat de validare a datoriilor, care se prezintă oficiantului poștal.

Se eliberează apoi o dovadă privind operațiunile de servicii de mandat poștal„, a explicat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

Ai mai putea citi și: Milioane de români utilizează un card bancar! BNR anunță câte carduri erau active la finele lunii iunie 2022

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult