- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene: „România are un sold excedentar de 60 de miliarde de euro fonduri europene”

28 Nov, 16:04 • Cornel Ghimeșan
Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, spune că România are un sold excedentar de 60 de miliarde de euro fonduri europene, de la aderarea la UE și până acum.
Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene: România are un sold excedentar de 60 de miliarde de euro fonduri europene

Adrian Câciu a mai spus că beneficiul faptului că țara noastră e un beneficiar net de fonduri europene se vede în dezvoltarea economiei românești.

Citește și Marcel Ciolacu anunță o premieră în România. „România are un grad de absorbție a fondurilor europene de 90%”

„România, din punctul meu de vedere, dar cred că şi al Comisiei, este un stat care şi-a consolidat capacitatea administrativă de absorbţie a fondurilor europene, este un beneficiar net al fondurilor europene la acest moment. De la aderare până în prezent, România are un sold excedentar de 60 de miliarde de euro. Deci, practic este un beneficiar net de fonduri europene, iar acest beneficiu se transformă, se vede, în dezvoltarea economiei româneşti, a infrastructurii sociale şi a infrastructurii mari. Nu pot să nu spun că suntem la un moment de răscruce, în care beneficiem pe de o parte de închiderea exerciţiului financiar 2014-2020, de fondurile din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, de PNRR, dar şi de fondurile din Politica nouă de Coeziune a exerciţiului 2021-2027. Pe partea de exerciţiu 2014-2020 suntem deja la un grad de absorbţie de 90% a fondurilor alocate României pe Politica de Coeziune, iar din ceea ce avem în acest moment la decont, atât la nivelul ministerului pe care îl coordonez, dar şi la nivelul Comisiei Europene, şi ceea ce vom transmite până la final de an, va conduce la un grad de absorbţie pe care îl ţintim de 95 – 98% România este un exemplu din punctul meu de vedere, fiind şi a patra ţară, ca şi mărime a absorbţiei din Uniunea Europeană„, a spus Adrian Câciu.

Adrian Câciu: „România are un sold excedentar de 60 de miliarde de euro fonduri europene”

În plus, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a mai spus că există proiecte mature ce valorează 10 miliarde de euro pe care România urmează să le mute pe exerciţiul financiar 2021 – 2027.

Citește și Moment istoric pentru România. Parlamentul European a adoptat un raport cheie pentru aderarea la Schengen

„Prin gradul de supracontractare sunt în situaţia de a avea proiecte mature pe care le vom muta pe exerciţiul 2021-2027, în valoare de aproape 10 miliarde de euro. Asta înseamnă, pe de o parte, că autorităţile locale, beneficiarii de proiecte au înţeles cât de importante sunt fondurile europene, s-au adaptat foarte rapid şi au consolidat capacitatea administrativă, dar şi instituţiile guvernamentale au fost cele care au răspuns în mod optim la nevoile socio-economice de la nivel local sau regional. Pe de altă parte, nu pot să nu mulţumesc Comisiei Europene pentru modul în care dialogul şi nevoia de a răspunde noilor provocări cu care s-a confruntat Europa şi toate statele-membre au condus la o flexibilizare a măsurilor din politica de coeziune, mai ales pe exerciţiul 2014-2020, în care au trebuit date răspunsuri atât pandemiei, cât şi crizei preţurilor la energie, dar şi în ceea ce înseamnă unele lanţuri de aprovizionare”, a adăugat Adrian Câciu.

 

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult