- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Ar putea fi Mircea Geoană candidatul PSD la alegerile prezidențiale 2024? Dîncu: „Are multe calități”

25 Jan, 15:11 • Claudia Simion
Mircea Geoană e un posibil candidat din partea PSD la alegerile prezidențiale din 2024, a lăsat să se înțeleagă Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al formațiunii.
Ar putea fi Mircea Geoană candidatul PSD la alegerile prezidențiale 2024? Dîncu: Are multe calități

Vasile Dîncu a spus că „Mircea Geoană are multe calități pentru a fi un candidat serios”, dar a precizat că ”nu s-a discutat acest lucru încă în partid”.

La rândul său, și Marcel Ciolacu, președintele social-democraților, a declarat, săptămâna trecută, că nu e obligatoriu ca viitorul candidat PSD la prezidențiale să fie membru al formațiunii, ci poate fi un intelectual de stânga. În acest context Ciolacu l-a menționat pe Ion Cristoiu.

Citește și Mircea Geoană nu respinge o candidatură la prezidențiale: „Discutăm după ce plec de la NATO”

„Nu este un lucru nou pentru noi, cei care suntem în acest moment în echipa de conducere a partidului. Am discutat de mai multe ori despre această variantă, pornind de la experiența ultimilor 20 de ani, în care candidând președintele partidului, a pierdut alegerile.

Sigur că eu nu cred că aceasta a fost principala cauză, faptul că era președintele partidului, ci s-au făcut unele greșeli strategice și greșeli de comunicare în fiecare din aceste alegeri, însă noi ne-am gândit serios de faptul că PSD ar putea accepta o candidatură a unui intelectual de stânga, evident, în jurul căruia să se creeze o platformă de susținere formată din partidele care sunt în această parte a spectrului politic sau și din societate civilă.

Deci această soluție este una din soluțiile pragmatice pe care le gândim. Sigur că este determinată și de evoluția lucrurilor în viitor, de modul în care va reuși să evolueze partidul, din punct de vedere politic în acest an și a scorului pe care îl va obține, de modul în care va reuși să creeze în jurul partidului o platformă mai largă de susținere și sigur, de găsirea unui candidat. Nu este o soluție pe care să nu o luăm în calcul, este o soluție la care chiar ne-am gândit serios și Marcel Ciolacu a vorbit serios când a spus asta”, a declarat Vasile Dîncu, la RFI.

Citește și Mircea Geoană susține că Rusia vrea și Moldova, nu doar Ucraina! „Este o operațiune militară care astăzi nu este în capacitatea Rusiei”

Întrebat dacă Mircea Geoană ar putea fi susținut de PSD, Vasile Dîncu a dezvăluit că nu s-a discutat acest lucru în interiorul partidului.

„Mircea Geoană are multe calități pentru a fi un candidat serios. Nu s-a discutat acest lucru încă în partid. Noi am stabilit de principiu că acel care va fi candidat, indiferent că vine din afară sau dinăuntru, va trece printr-o alegere la nivel local, ca să-i construim un suport pentru următoarele alegeri.

Deci sigur că este o discuție care ar putea să aibă loc. Deocamdată, ne preocupă guvernarea și modul în care va prelua Marcel Ciolacu următorul Guvern, cu un nou program de guvernare și nu ne-am gândit încă la alegerile prezidențiale, încă nu am luat decizii în acest sens.”