- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Cine va fi viitorul președinte în 2024? Au fost anunțate șansele pe care le au Kovesi sau George Simion, dar și lista candidaților care l-ar putea înlocui pe Klaus Iohannis

01 Apr, 18:50 • Stefan Simion
Alegerile prezidențiale din România vor avea loc în 2024, iar mulți dintre politicieni deja se gândesc să îi ia locul lui Klaus Iohannis. Iată ce șanse au.
Cine va fi viitorul președinte în 2024? Au fost anunțate șansele pe care le au Kovesi sau George Simion, dar și lista candidaților care l-ar putea înlocui pe Klaus Iohannis

Una dintre marile case de pariuri din România a lansat, zilele trecute, un clasament al potențialilor candidați pentru alegerile prezidențiale. Jucătorii pot paria pe o gamă largă de persoane publice, de la Mircea Geoană sau Florin Cîțu până la Gheorghe Hagi sau Dan Diaconescu, anunță Economica.

Cine va fi președinte? Mai mulți posibili candidați la prezidențialele din 2024

Președintele României, Klaus Iohannis, ajunge la final de mandat în 2024. Anul următor va fi deosebit de important pentru români, asta deoarece aceștia își vor alege din nou președintele, primarii, parlamentarii etc.  Atunci când vine vorba despre președinte, mulți politicieni sunt gata să candideze.

Președintele Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis

Cu o cotă de doar 2,5, Mircea Geoană are cele mai mari șanse să devină președinte al României, la alegerile de anul viitor, relevă cotele calculate de una dintre marile case de pariuri. Sunt luați în considerare aproape 30 de potențiali candidați, din diverse zone, de la politică la artă și sport, însă acum problema este că Geoană s-ar putea să nu candideze.

Candidatul pe care casa de pariuri îl vede cu a doua șansă este actualul premier Nicolae Ciucă, cu o cotă de 5. Pe locul al treilea vine președintele PSD, Marcel Ciolacu, cu o cotă de 7, urmat de Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, cu 10. Se observă, practic, faptul că trei din primii patru candidați au fost sau sunt membrii ai Partidului Social Democrat (PSD), în condițiile în care stânga nu a mai câștigat alegerile prezidențiale din anul 2000, când Ion Iliescu revenea la Cotroceni.

Ce cote mai au potențialii candidați? Conform ultimelor date, pe locul 5 vine Laura Codruța Kovesi, fost procuror șef al României și fost șef al DNA, cu o cotă de 11. Aceasta este foarte aproape de George Simion, președintele AUR, cu o cotă de 13.

Cu cele mei mici șanse de a ajunge președinte, având cota maximă, adică 500, sunt persoane publice precum Dan Diaconescu, Gheorghe Hagi sau Diana Șoșoacă. Momentan, surse de pe scena politică susțin că Diana Șoșoacă ar dori să candideze din partea UDMR, însă această informație nu a fost confirmată oficial.

La finalul anului viitor, mandatul președintelui Klaus Iohannis expiră și vor avea loc alegeri prezidențiale. Numele lui Mircea Geoană, actual secretar general adjunct al NATO și fost președinte PSD, este vehiculat de mai multă vreme ca potențial candidat, însă începând de ieri, speranțele PSD cu privire la Geoană s-au năruit, asta deoarece Jens Stoltenberg i-a prelungit lui Mircea Geoană, cu încă un an, mandatul de secretar general al NATO, anunțul surpriză fiind unul care a schimbat multe planuri pe scena politică din România.

Vezi și: Mircea Geoană NU mai poate candida la alegerile prezidențiale din România. Vestea de ultimă oră pe care a primit-o acesta de la Alianța Nord-Atlantică. Cu cine ar putea ieși PSD la rampă în lipsa secretarului adjunct NATO

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult