- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Guvernul nu poate mări pensiile cu 25%. Ionuț Stroe: „Ne trebuie acest reper ca să nu vindem iluzii oamenilor

31 Oct, 23:46 • Bocioacă Bianca
Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a declarat că pensiile nu pot fi majorate cu 25%, această creștere fiind raportată la rata inflației.
Guvernul nu poate mări pensiile cu 25%. Ionuț Stroe: „Ne trebuie acest reper ca să nu vindem iluzii oamenilor

Pensiile vor putea fi majorate cu doar 15 procente, potrivit deputatulu PNL, în raport cu rata inflației care, în acest moment, este de 15,9%.

„Pensiile nu se vor majora cu 25% pentru că creșterea pensiilor în România trebuie să fie în directă relație cu rata inflației.

E o creșteră pe care noi o condiserăm în acest moment sustenabilă. O creștere care acoperă minusul creat din cauza creșterii inflației și credem noi că ar trebui să avem acest reper, pentru a nu vinde iluzii oamenilor.

Acesta e motivul pentru care Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă s-au pronunțat în legătură cu 15%, rata inflației cred că e un 15,9, sper să nu greșesc. Eu am exprimat poziția PNL și a președintelui PNL Nicolae Ciucă”, a explicat Ionuț Stroe, pentru euronews.ro.

Cu cât a mărit PNL pensiile cât timp s-a aflat la guvernare

Politicianul a mai spus și că, în ultimele două dăți când pensiile au crerescut, PNL se afla la guvernare.

„Cel puțin în ultimele două rânduri când s-au mărit pensiile în România PNL se afla la guvernare. Nu ne-a fost condiționată nicicum această creștere a pensiilor de accesul PSD sau de vreo măsură impusă la vremea respectivă de opoziție. Acestea au fost momentele când pensiile au fost crescute în România de PNL. În prima fază au fost 14 procente. Acum cine se laudă cu ele… probabil că cei care sunt beneficiari direcți, pensionarii, știu foarte bine realitatea”, a spus Ionuț Stroe.

Citește și: Marcel Ciolacu: ”Mă bucur că şi PNL-iştilor le curge prin vene sânge PSD-ist. Creșterile de pensii și salarii nu se fac prin talcioc, în presă”

Deputatul a declarat că pentru majorarea pensiilor este necesar un echilibru bugetar, pentru a putea avea un sistem sustenabil care să poată fi pus în plată.

„Concluzia discuției dintre domnul premier, Nicoale Ciucă și președinta Comisiei Europene este că s-a căzut de acord, de principiu, asupra eliminării acestui prag de 9,4 procente. S-a obţinut acord din partea preşedintei, detaliile tehnice vor fi stabilite ulterior. Cea mai importantă concluzie este că există flexibilitate din partea Comisiei, mai ales că traversăm această perioadă de criză, în care evident că toate demersurile noastre trebuei să se alinieze dinamicii şi din păcate evoluţiilor negative pe care cu toţii le constatăm. Dincolo de aceste acorduri de principiu, există şi trebuie să ţinem cont că trebuie să existe un echilibru bugetar şi acest sistem de pensii să fie sustenabil şi să poată fi pus în plată”, a explicat acesta, la Antena 3.

Pe de altă parte, Marcel Ciolacu e de părere că pensiile nu ar fi putut fi majorate deloc fără implicarea PSD: „Nu cred că ar fi crescut pensiile anul acesta dacă nu ar fi  intrat PSD la guvernare”.

Ionuț Stroe a mai menționat și faptul că PNL a sprijinit de fiecare dataă, din punct de vedere financiar, pensionarii.

„Guvernul acesta a demonstrat în dese rânduri că sprijinul financiar acordat pensionarilor a fost unul consistent, acel ajutor de 1.600 de lei, pentru cei cu pensii sub 2.000 de lei, a fost sprijinul de 700 de lei, mărirea de 10 procente de la începutul guvernării, acum ceva ani au fost 14 procente”.

Citește și: Marcel Ciolacu, noi declarații despre veniturile pensionarilor