- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Gabriela Firea spune că legea pensiilor va elimina inechităţile: „Vor fi reparate astfel multe nedreptăţi suferite de românii care au ieşit deja la pensie”

15 Nov, 21:03 • Russo George
Fostul ministru al Familiei, Gabriela Firea, a declarat că votat pentru noua lege a pensiilor în Senat. Ea spune că aceasta reprezintă un pas important spre egalitate și justiție pentru pensionari și nu numai.
Gabriela Firea spune că legea pensiilor va elimina inechităţile: Vor fi reparate astfel multe nedreptăţi suferite de românii care au ieşit deja la pensie

Gabriela Firea explică, într-o postare pe pagina sa de pe un site de socializare, că noua Lege elimină inechitățile între persoanele care au muncit și au contribuit la fel, dar au pensii diferite. De asemenea, ea a subliniat că Partidul Social Democrat și-a asumat că pensionarii vor primi bani în plus și se ține de cuvânt.

În mijlocul scandalului iscat în coaliţia de guvernare chiar pe tema acestei legi, Firea a precizat că, deşi negocierile dintre PSD şi PNL au fost anevoioase, senatorii ambelor partide s-au unit, în final, şi au votat legea în prima cameră parlamentară.

”Pensiile vor crește în 2024! Am votat în Senat proiectul prin care se face dreptate pentru seniori și pentru “eroinele” acestei țări. Mamele cu mulți copii vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu 6 luni pentru fiecare copil. De exemplu, dacă a născut trei copii, o mamă va ieși la pensie mai repede cu 1 an și jumătate.

Noua Lege elimină inechitățile între persoanele care au muncit și au contribuit la fel, dar au pensii diferite. De anul viitor, aceste pensii vor fi egale! De exemplu, o femeie și un bărbat, ambii pensionari și cu 22 de ani stagiu de cotizare, primesc acum pensii diferite, 1.428 de lei, respectiv 1190 de lei. Prin noua lege, din septembrie 2024, ambii vor primi aceeași pensie de 1.620 de lei.

 Partidul Social Democrat și-a asumat că pensionarii vor primi bani în plus și se ține de cuvânt. Discuțiile cu partenerii de coaliție de la PNL nu au fost ușoare, dar rațiunea a învins. Prin votul senatorilor PSD și PNL proiectul a trecut, astăzi, de plenul Senatului.

Citeşte şi: O nouă propunere din partea Comisiei Europene! Se dorește crearea unei platforme online pentru locurile de muncă vacante accesibile

Pentru prima dată, Guvernul reușește să realizeze și indexarea și recalcularea pensiilor în același an, iar pensiile vor crește în 2024 de două ori. La 1 ianuarie 2024, pensiile vor fi majorate cu rata inflației, cu 13,8%, iar la 1 septembrie va fi următoarea majorare, în urma procesului de recalculare conform legii. Vor fi reparate astfel multe nedreptăți suferite de românii care au ieșit deja la pensie.

Gabriela Firea: „Legea este lucrată cu experţii Băncii Mondiale şi ai Comisiei Europene”

Cresc, în special, pensiile mici! Peste 1,2 milioane de români care primesc indemnizație socială minimă, dacă au stagiul complet de cotizare 35 de ani și au avut salariul minim pe economie, după aplicarea legii pensiilor, vor avea pensia mărită la 1.960 lei.

Noua Lege a pensiilor a fost lucrată cu experții Comisiei Europene și ai Băncii Mondiale, fiind un jalon important din PNRR. În plus, răspunde cerințelor din plan privind încurajarea muncii, oferind puncte suplimentare pentru cei care au muncit mai mult de 25 de ani. Adoptarea legii, va permite Guvernului să poată renegocia PNRR pentru eliminarea pragului de 9,4% din PIB alocat pensiilor. a transmis Gabriela Firea într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook.

Citeşte şi: Mega Image contribuie la dezvoltarea unui viitor sustenabil pentru mediu. Se plantează o nouă pădure de 12.000 de copaci, unul pentru fiecare angajat