- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

O nouă propunere din partea Comisiei Europene! Se dorește crearea unei platforme online pentru locurile de muncă vacante accesibile

15 Nov, 20:25 • Fundeanu Madalina
Comisia Europeană a propus crearea unei platforme online unde să fie introduse ofertele de locuri de muncă în sectoarele cu deficit de forţă de muncă în statele UE. Proiectul are în vedere acoperirea deficitară cu forţă de muncă în cazul multor sectoare.
O nouă propunere din partea Comisiei Europene! Se dorește crearea unei platforme online pentru locurile de muncă vacante accesibile

Comisia Europeană a propus crearea unei platforme online unde să fie introduse ofertele de locuri de muncă în sectoarele cu deficit de forţă de muncă în statele UE pentru care pot fi angajaţi şi lucrători proveniţi din statele terţe. Propunerea CE este inclusă într-un pachet de măsuri, în care mai regăsim, printre altele, şi o recomandare asupra recunoaşterii calificărilor cetăţenilor statelor terţe, conform celor transmise de Antena 3 CNN.

Comisia Europeană propune crearea unei platforme online pentru locurile de muncă vacante accesibile

Punctul de plecare al pachetului, prezentat la o conferinţă de presă de vicepreşedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, de comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, şi de comisarul european pentru inovaţie, ştiinţă şi tehnologie, Iliana Ivanova, are în vedere acoperirea deficitară cu forţă de muncă în cazul multor sectoare, relatează agenţiile DPA şi EFE, potrivit sursei.

Spre exemplu, afirmă Margaritis Schinas, UE va avea nevoie în anul 2030 de circa 20 de milioane de persoane care să lucreze în sectorul tehnologiilor informaţiei şi comunicaţiilor, iar în prezent există în blocul comunitar numai 9 milioane de angajaţi în acest sector, aşadar „mai avem nevoie de alţi 11 milioane”.

Te-ar putea interesa și: Date ANOFM: Peste 65.400 de locuri de muncă sunt disponibile, în prezent, la nivel național! 248 de posturi sunt oferite în străinătate prin intermediul EURES

locuri de muncă
locuri de muncă

Vicepreşedintele Comisiei Europene a observat, de asemenea, că UE se află în concurenţă cu ţări precum SUA, Canada, Australia şi Noua Zeelandă în atragerea de noi talente.

La rândul ei, comisarul Ylva Johansson a ţinut să menţioneze că aceste propuneri se înscriu de asemenea într-o „abordare globală a migraţiei” şi urmăresc crearea de „căi legale de intrare” în UE, mai ales că „vom avea nevoie de mai multă imigraţie a forţei de muncă”.

Comisia Europeană a identificat 42 de sectoare cu deficit de forţă de muncă în UE şi care vor fi incluse în proiectul de regulament ce va conţine propunerea privind noul portal şi celelalte măsuri din pachetul prezentat. Participarea la acest sistem va fi voluntară pentru fiecare stat membru al UE.

Platforma online propusă acum va fi asemănătoare cu EURES, reţeaua de agenţii de forţă de muncă din UE pe care sunt înscrise în prezent peste 4 milioane de posturi vacante. Ideea de bază este de a conecta persoanele din afara UE aflate în căutarea unui loc de muncă cu posturile pentru care nu există suficienţi solicitanţi din rândul cetăţenilor statelor membre, scrie sursa citată.

Vezi și: Sondaj BestJobs: 3 din 5 angajați români au participat la un interviu pentru un loc de muncă nou anul acesta. Record de 1,1 milioane de aplicări în primele 10 luni ale anului