- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Investiție majoră! Guvernul României vrea să preia modelul sistemului bugetar din Emiratele Arabe Unite

12 Feb, 19:25 • Fundeanu Madalina
Secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, le propune saudiților o investiție majoră în România. Emiratele Arabe Unite au un sistem bugetar extrem de performant, iar Guvernul României vrea să preia modelul.
Investiție majoră! Guvernul României vrea să preia modelul sistemului bugetar din Emiratele Arabe Unite

Secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, se află în Emiratele Arabe Unite pentru a le propune saudiților o investiție majoră în România. Emiratele Arabe Unite au un sistem bugetar extrem de performant, iar Guvernul României are de gând să preia modelul pentru a fi implementat și la noi în țară, relatează News.ro.

„În perioada 12-14 februarie 2024, Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului, participă la World Governments Summit din Dubai, fiind însoţit de László Borbély, Consilier de Stat în cadrul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă (DDD) din Guvernul României.

Ieri seară, Mircea Abrudean a participat la masa rotundă organizată de Government Experience Exchange Office (GEEO), din cadrul Ministerului Cabinetului Prim-Ministrului Guvernului Emiratelor Arabe Unite (EAU), pe tema promovării parteneriatelor globale pentru eficientizarea şi modernizarea Guvernelor, iar astăzi László Borbély a participat la o masă rotunda pe subiectul implementării dezvoltării durabile dincolo de anul 2030”, anunţă Secretariatul General al Guvernului.

Potrivit SGG, „Guvernul României a semnat la editia precedentă a Summitului un Memorandum de Înţelegere bilateral (MoU), a cărui implementare, coordonată de către DDD, este prevăzută a debuta anul acesta”.

Citește și: Marcel Ciolacu, discuții cu reprezentanții Google. Care sunt planurile privind viitoarele investiții în infrastructura digitală

România, parteneriat cu Emiratele Arabe Unite
România, parteneriat cu Emiratele Arabe Unite

România propune 3 proiecte dezvoltate în colaborare cu Emiratele Arabe Unite

România a propus partenerilor din Emiratele Arabe Unite ca implementarea MoU să înceapă cu 3 iniţiative:

  • Programul de acceleratoare guvernamentale – posibilitatea lansării în România a unui accelerator guvernamental, ca platformă pentru echipele guvernamentale intersectoriale de a aborda provocările şi a atinge obiective ambiţioase într-un interval de 100 de zile;
  • Centrul de Excelenţă pentru Administraţia Publică în domeniul Dezvoltării Durabile (CExDD), prevăzut în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă – o viitoare instituţie publică inovatoare românească de cercetare, educaţie şi dialog pentru alinierea politicilor şi deciziilor publice în vederea susţinerii obiectivelor de dezvoltare durabilă;
  • Integrarea AI în furnizarea de servicii publice – evaluarea modului în care România poate beneficia de expertiza Emiratelor Arabe Unite în digitalizarea serviciilor guvernamentale şi utilizarea AI pentru măsurarea satisfacţiei utilizatorilor.

„Iniţiativele propuse de Guvernul României Guvernului Emiratelor Arabe Unite sunt paşi importanţi în direcţia modernizării şi eficientizării activităţii guvernamentale, precum şi a consolidării parteneriatelor internaţionale pentru promovarea dezvoltării durabile, inovaţiei la centrul Guvernului, în leadership şi capacity building, digitalizare, dar şi parteneriate între mediul privat şi instituţiile administraţiei publice.

Astăzi şi mâine, delegaţia României va continua să participe la activităţile Summitului, pentru a împărtăşi din experienţa noastră, dar şi pentru a învăţa si a ne lăsa inspiraţi de bune practici ale altor state”, a transmis Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului.

Vezi și: Un impozit introdus de Guvernul Ciolacu de la 1 ianuarie a fost scos din joc. Un nou scandal este pe cale să se declanșeze în coaliție