- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ultima oră: Scandalul privind taxarea OMV continuă! România cere soluții de la Comisia Europeană

18 Jan, 10:49 • Cornel Ghimeșan
În contextul în care OMV refuză să plătească taxa de solidaritate, România s-a văzut nevoită să apeleze la Comisia Europeană pentru a găsi o soluție în acest sens.
Ultima oră: Scandalul privind taxarea OMV continuă! România cere soluții de la Comisia Europeană

În contextul scandalului taxări OMV, Ministerul Finanţelor a solicitat Comisiei Europene să ofere clarificări în ceea ce privește regulamentului european, care a fost adoptat în legislaţia naţională, prin ordonanţa de la final anului precedent. Aceasta se referă la introducerea unei contribuţii de solidaritate, tradusă prin suprataxarea companiilor din sectoarele petrol, gaze şi cărbune, au declarat surse guvernamentale pentru Profit.ro.

Citește și: România, țara problemelor la fiecare pas! Poșta Română nu poate scana cardurile pentru vouchere de energie. Investiția în tehnologia necesară se ridică la peste 4,3 milioane de euro

Comisia Europeană ar trebui să lămurească procesul prin care este calculată această taxă, în mod special din perspectiva cifrei de afaceri. Explicațiile oferite de CE sunt absolut necesare pentru autoritățile fiscale din România în stabilirea poziţiei  în cazul OMV Petrom, companie care a transmis că nu este obligată să achite această taxă.

Scandalul OMV versus ANAF continuă

OMV Petrom a anunțat cu nu va plăti această taxă de solidaritate în România, justificând că veniturile obținute din extracţia hidrocarburilor şi rafinare nu depăşesc 75% din cifra de afaceri. Deși Ministerul Finanțelor nu a afirmat explicit faptul că această solicitare vin în contextul scandalului OMV, cel mai probabil această situație a stat la baza demersului ministerului.

ANAF versus OMV

Compania se află într-un scandal major cu autorităţile fiscale din România, iscat de anunţul companiei că nu va plăti contribuţia de solidaritate.  Şeful ANAF, Lucian Heiuş, a anunţat, luni, la Prima News, că Agenția a început un amplu demers prin  care verifică modul în care este calculată cifra de afaceri, nu numai a companiei menționate, ci a tuturor companiilor care pot intra sub incidenţa OUG 186.

Acesta a precizat că  nu are nicio legătură activitatea desfăşurată de OMV Petrom din România cu cea desfăşurată de OMV în Austria, în ceea ce privește această contribuţie de solidaritate. Anterior, şeful ANAF afirmase că în maximum două săptămâni o să poată să spună dacă OMV datorează sau nu această contribuţie de solidaritate.

Alte articole: Grecii vor putea controla energia din București. Enel va ajunge la o înțelegere cu PPC pentru 3 milioane de clienți

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult