- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Klaus Iohannis, după întâlnirea cu Charles Michel: „Avem o schimbare radicală. Trebuie să ne pregătim!”

03 Apr, 18:51 • Fundeanu Madalina
Klaus Iohannis, noi declarații după întâlnirea cu Charles Michel, președintele Consiliului European. Klaus Iohannis a spus că în următorii ani trebuie să ne consolidăm pe securitate și apărare. 
Klaus Iohannis, după întâlnirea cu Charles Michel: „Avem o schimbare radicală. Trebuie să ne pregătim!”

Președintele Klaus Iohannis a vorbit, miercuri, despre prioritățile UE, după întâlnirea avută cu Charles Michel, președintele Consiliului European. Klaus Iohannis a spus că în următorii ani trebuie să ne consolidăm pe securitate și apărare.

Klaus Iohannis, declarații după întâlnirea cu Charles Michel, președintele Consiliului European

„Concluziile acestor consultări se vor reflecta într-un document strategic adoptat de Consiliul European. Acum 5 ani, la Sibiu, am pus bazele actualei agende strategice a Uniunii.

Azi avem o schimbare radicală. Ne aflăm într-un context diferit. Suntem nevoiți să reazlizăm acest exercițiu de reflecție comună, în contextuyl războiului.

Nu este singura provocare. Nu trebuie să uităm de crizele din ultimii ani, de criza Covid, de criza energetică sau de amenințările hibride.

Trebuie să rămânem angajați pentru a ne proteja valorile. România este profund angajată, cu fiecare zi, în prioritățile Uniunii.

În următorii ani trebuie să ne consolidăm pe securitate și apărare. Este prioritatea noastră principală. Extinderea UE este o investiție strategică pe termen lung.

Este important să vedem conectivitatea în interiorul UE. Referitor la piața unică, aceasta rămâne un pilon fundamendfal. Voi pleda pentru stimularea competitivității.

Ne așteaptă provocări majore, dar avem si lecțiile învățate”, a spus Klaus Iohannis.

Te-ar mai putea interesa și: MIPE, investiție de 8 milioane de euro pentru promovarea a 12 rute turistice și culturale. Ce este programul România Atractivă

Klaus Iohannis și Charles Michel
Klaus Iohannis și Charles Michel

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a avertizat țările UE că trebuie să se apere și să fie mai răspunzătoare pentru propria securitate.

„Trebuie să ne pregătim în sectorul de apărare. Țelul este ca țările UE să fie mai răspunzătoarea pentru propria lor securitate. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că Europa este stabilă.

Avem diverse ostacole. Este răspunderea noastră să dezvoltăm mai mult piața economică pentru piața unică”, a spus Michel.

Context

Preşedintele Klaus Iohannis a găzduit miercuri, la Palatul Cotroceni, împreună cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, o reuniune de lucru dedicată pregătirii viitoarei Agende Strategice a Uniunii Europene. La evenimet vor participa şi premierii Regatului Belgiei, Alexander De Croo, Ungariei, Viktor Orbán, şi Republicii Croaţia, Andrej Plenković.

Vezi și: Marcel Boloș dezvăluie de ce a crescut deficitul bugetar la începutul anului. Ce se întâmplă cu finanțele României în 2024