- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Cine este Ligia Deca, cea care îi va lua locul lui Sorin Cîmpeanu la Ministerul Educației

03 Oct, 10:08 • Bumbeneci Diana
Partidul Național Liberal are astăzi o nouă propunere de ministru al Educației. Ligia Deca, consilierul prezidențial, va fi prima propunere, iar șansele ca aceasta să fie acceptată de coaliție sunt foarte mari.
Cine este Ligia Deca, cea care îi va lua locul lui Sorin Cîmpeanu la Ministerul Educației

Biroul Politic Național al PNL are în plan propunerea politicianului Ligia Deca în funcția de ministru al Educației, în locul lui Sorin Cîmpeanu. După propunere, Klaus Iohannis va fi cel care va semna decretul de numire în funcție.

Ligia Deca, nou ministru al Educației

Conform surselor de la nivel politic, consilierul prezidențial Ligia Deca va fi propunerea de ministru al educației pe care premierul şi președintele PNL Nicolae Ciucă o va face în ședința Biroului Politic Național (BPN) al liberalilor, în aceste momente. După vot, propunerea Partidului Național Liberal va fi comunicată și liderilor coaliției PSD-UDMR, apoi va fi trimisă de premier președintelui Klaus Iohannis. Dacă va fi de acord, Klaus Iohannis va semna decretul de numire. Ligia Deca (40 de ani) este consilier prezidențial la Departamentul Educație și Cercetare, potrivit Administrației Prezidenițale și este recunoscută pentru activitatea de succes din domeniul său.

Mai poți citi: Pensionarii vor plăti bani la stat, pentru asigurările sociale de sănătate. Cum se calculează CASS și câți bani vor plăti românii

Cine este Ligia Deca, cea care îi va lua locul lui Sorin Cîmpeanu la Ministerul Educației
Cine este Ligia Deca, cea care îi va lua locul lui Sorin Cîmpeanu la Ministerul Educației

Ligia Deca este cunoscută pe scena politică din România ca doctor în științe politice (Universitatea din Luxemburg, 2016). Ea este absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College. În perioada 2010-2012 a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, gestionând procesul de organizare a Conferinței miniștrilor educației din statele membre ale European Higher Education Area.

În perioada 2012-2015, Ligia Deca a fost expert în domeniul politicilor publice în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării. Aceasta a fost și cadru didactic asociat  la Universitatea de Vest Timișoara (2014-2015) și SNSPA (2019-2021).

În prezent, interimatul la Ministerul Educației este asigurat de Sebastian Burduja, ministrul Cecetării, Inovării și Digitalizării, în urma demisiei lui Sorin Cîmpeanu. Sorin Cîmpeanu și-a anunțat demisia din funcția de ministru al Educației joi seară, în urma acuzațiilor de plagiat al unor cursuri universitare. Potrivit legii, perioada de interimat expiră după maximum 45 de zile din momentul în care un ministru demisionează.

Mai poți citi: Românii primesc 200 de lei pentru schimbarea becului vechi. Ministrul Mediului, Tanczos Barna anunță cum vor putea românii să acceseze banii

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult