- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Marcel Boloș pregătește schimbări la vârful al ANAF și Autorității Vamale. Șefa Fiscului, singura care își păstrează postul

18 Jan, 11:35 • Adrian Popovici
Marcel Boloș, ministrul de Finanțe este nemulțumit de modul în care se desfășoară activitatea Agenției Naționale de Administrare Fiscală și Autorității Vamale și urmează să îi ceară premierului să facă schimbări la conducerea acestor instituții.
Marcel Boloș pregătește schimbări la vârful al ANAF și Autorității Vamale. Șefa Fiscului, singura care își păstrează postul

Marcel Boloș este nemulțumit de modul în care se desfășoară activitatea Agenției Naționale de Administrare Fiscală și Autorității Vamale și vrea să facă schimbări importante la vârful acestor instituții, singura care ar urma să-și păstreze poziția urmând să fie doar Nicoleta-Mioara Cîrciumaru, șefa Fiscului, transmite Agerpres.

După cum a explicat Marcel Boloș, propunerea de înlocuire a vicepreședinților ANAF urmează să fie trimisă către premierul Marcel Ciolacu, acesta fiind cel care decizia finală în acestă speță.

Deși cere înlocuirea vicepreședinților, Marcel Boloș a subliniat faptul că, în ultimele luni, instituția a făcut progrese și că în luna decembrie a înregistrat

„Aceste propuneri de schimbare a conducerii ANAF şi a Autorităţii Vamale vor pleca în zilele următoare şi decizia este la domnul prim-ministru. Nu există ANAF şi Autoritatea Vamală cu conducere lipsită de performanţă. Sunt cele mai importante instituţii ale statului român.

Ne uităm la planul de venituri pe care l-am avut în cursul anului 2023 şi la realizări. În ultima lună (din 2023 – n. r.), pot să spun cu mândrie că, după lungi eforturi, discuţii şi măsuri pe care le-am implementat, ANAF-ul a fost în luna decembrie cu două premiere. Întâi de toate, şi-a realizat planul la venituri, dar până am ajuns în decembrie cu această performanţă numai eu ştiu şi cu doamna preşedinte cât am muncit, astfel încât să putem să avem cele 35,5 miliarde de lei.

A doua performanţă a fost că Direcţia Generală Mari Contribuabili a fost cu 16 miliarde planificat ca venituri, 16 miliarde ca realizări. Au fost bani care n-au venit aşa peste noapte şi am muncit foarte mult alături de doamna preşedinte, astfel încât să putem să avem acest nivel, aş putea spune record. Planul pentru anul 2024 este unul ce vizează încasări medii de 40 de miliarde de lei lunar”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Marcel Boloș, ministrul de Finanțe
Marcel Boloș, ministrul de Finanțe

Citește și: Marcel Boloș: Ne-am asumat reducerea fenomenelor de evaziune şi fraudă fiscală

Marcel Boloș nu vrea să o schimbe pe actuala șefă de la ANAF

Ministrul din cabinetul Ciolacu a explicat că actuala şefă a ANAF, Nicoleta Cîrciumaru, nu își va pierde poziția şi a caracterizat-o drept „o doamnă extrem de muncitoare, extrem de onestă, profesionistă”. În acelaşi timp, Marcel Boloş a confirmat faptul că propunerea de revocare transmisă premierului îi va viza toţi vicepreşedinţii Fiscului.

„Cum am menţionat, sunt schimbări care sper să aducă profesionalism şi implicare în realizarea obiectivelor de investiţii. Numai Autoritatea Vamală Română are două proiecte de o importanţă majoră pentru ţară: scanerele şi introducerea sigiliului electronic al mărfurilor, alături de simplificarea procedurilor vamale, ceea ce nu este puţin lucru, pentru că amintiţi-vă câţi premieri au promis de-a lungul timpului că vor introduce scanerele în vămi”, a susţinut Marcel Boloş.

Te-ar putea interesa și: