Știri politică

Ministerul Mediului a început numărătoarea inversă până la startul Sistemului de Garanţie-Returnare: „AMR 15 zile. Sistemul va colecta anual 6 miliarde de ambalaje”

14 Feb, 14:56 • Russo George
Ministerul Mediului aminteşte marţi importatorii şi proprietarii de magazine care comercializează băuturi îmbuteliate că au mai rămas 15 zile în care trebuie să se înscrie în baza de date Sistemului de Garanţie-Returnare.
Ministerul Mediului a început numărătoarea inversă până la startul Sistemului de Garanţie-Returnare: AMR 15 zile. Sistemul va colecta anual 6 miliarde de ambalaje

Comunicatul emis de Ministerul Mediului explică încă o dată ce feluri de ambalaje sunt vizate de Sistemul de Garanţie-Returnare şi aminteşete importatorilor şi comercianţilor că înscrierea în baza de date a sistemului este obligatorie prin lege.

”AMR 15 zile! Toate societăţile comerciale din România care au calitatea de producători, importatori sau comercianţi de produse din categoriile apă îmbuteliată, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase, în ambalaje de unică folosinţă din plastic, sticlă sau aluminiu, cu dimensiuni între 0,1 l şi 3 litri, precum şi companiile din industria ospitalităţii care comercializează aceste produse, au obligaţia legală să se înregistreze online, în baza de date a Sistemului de Garanţie-Returnare”, a transmis, marţi, Ministerul Mediului.

De asemenea, reprezentanţii Ministerului Mediului precizează că şi comercianţii care vând exclusiv online sau exclusiv prin intermediul automatelor produse în ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv, au obligaţia legală să se înregistreze în baza de date SGR, până pe data de 28 februarie 2023.

În schimb, aceştia nu trebuie să organizeze puncte de returnare.

”Categoriile de băuturi în scop SGR sunt: bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase”, au mai transmis specialiştii.

Citeşte şi: Ford concediază în masă. Aproximativ 3800 de angajați vor rămâne fără locul de muncă

Procedura de înregistrare este simplă:

1. Trebuie creat un cont de utilizator, introducând datele de identificare ale companiei şi datele de contact ale persoanei desemnate în relaţia cu administratorul SGR.

2. După activarea contului, persoana desemnată în relaţia cu administratorul SGR trebuie să completeze toate informaţiile solicitate.

Procedura de înregistrare este publicată pe website:

• Comercianţi şi HoReCa: https://returosgr.ro/inregistrare-comercianti

• Producători şi importatori: https://returosgr.ro/inregistrare-producatori

Potrivit specialiştilor, Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) va prelua din piaţă aproximativ 6 miliarde de ambalaje în fiecare an şi s-a dovedit un succes în ţări din întreaga lume, inclusiv în 12 ţări din Europa, informează News.ro.

În cazul României, un astfel de model va contribui decisiv la atingerea ţintelor de reciclare stabilite la nivelul Uniunii Europene.

Citeşte şi: Toni Greblă avansează în funcție! Prefectul Capitalei este propus pentru șefia AEP