- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Rareș Bogdan dă vina pe Moscova pentru eșecul aderării României la Schengen: „Austria se bucură de o relație privilegiată cu Rusia. Putin sigur nu ne vrea în Schengen”

28 Sep, 22:39 • Cornel Ghimeșan
România ar trebui să apeleze la orice metodă pe care o are la îndemână ca să pună presiune pe Austria în vederea acceptării țării noastre în spațiul Schengen, susține europarlamentarul Rareș Bogdan.
Rareș Bogdan dă vina pe Moscova pentru eșecul aderării României la Schengen: Austria se bucură de o relație privilegiată cu Rusia. Putin sigur nu ne vrea în Schengen

Potrivit lui Rareș Bogdan, Austria se bucură încă de o relație privilegiată cu Rusia, ceea ce înseamnă că țara lui Putin ar putea să-i influențeze în continuare decizia în ceea ce privește acceptarea României în Schengen.

„Știți cum e, în fața argumentului gaz și în fața argumentului petrol, pe care îl folosesc pe Moscova, în mod direct către Austria, e foarte complicat, o țară non-NATO… e foarte complicat să zici. Ăsta este adevărul pur pe care nu trebuie să ne ferim să-l rostim. Rep: Doamneavoastră sugerați că Moscova ar influența Austria, cumva în această decizie să nu ne primească… În mod direct, în mod direct pentru că este inadmisibil. Adică relațiile pe care Moscova le are în continuare cu Austria, modalitatea în care Austria primește în continuare gaz din conductele Gazprom la prețuri preferențiale, spre deosebire de alte state europene, Austria se bucură de o relație privilegiată cu Rusia lui Putin.   Și practic Putin nu ne vrea în Schengen. Dacă ne ducem așa foarte jos ca analiză și spunem Putin, Putin sigur nu ne vrea în Schengen, pentru că România câștigă enorm și financiar și din punct de vedere al respectului și practic se cimentează și mai puternic în Europa”, spune europarlamentarul.

Citește și Unul dintre cei mai mari antreprenori din lume are origini românești! Care este povestea „visului american” împlinit cu succes

Odată cu primirea în Schengen, România, fiind un partener-cheie al UE și NATO, și-ar întări acest statut.

„În momentul acesta, România este țară – cheie, alături de Polonia, pentru tot ceea ce înseamnă front estic și tot ce înseamnă agitația din Balcani, această pendulare a Turciei între suveranism, între autocratie și democrație și sigur în fața primejdii reale pe care o reprezintă Rusia pentru această parte a lumii și pentru Europa. Deci România este stat cheie, stat extrem de important pe frontul estic al NATO și stat foarte important în relația cu Uniunea Europeană. Toate aceste atuuri pe care le avem trebuie exploatate și de asta nu trebuie să ne ferim să folosim niciun fel de metodă”, a mai spus europarlamentarul.

Ceea ce trebuie să facă România e să-și impună punctul de vedere la consiliul JAI și să demonstreze că țara noastră nu are legătură cu fenomenul migrației la nivel european, a mai punctat liberalul.

„Argumentația domnului Nehammer și a domnului Karner , a oficialilor austrieți este una falsă, mincinoasă și migrația nu are legătură cu România, nu are legătură cu rutele din Bulgaria și România și cu rutele din Balcanii de vest, respectiv prin Ungaria, Croația și Slovenia. Sunt convins că Cătălin Predoiu va fi cât se poate de argumentat și își va apăra interesul României pentru că în momentul acesta situația este ușor diferită față de acum 10 luni, deoarece în sfârșit oficialii statului român au înțeles că trebuie să diversifice  metodele de presiune pe Austria, ca să nu rămână strict pe diplomația clasică, care, din păcate, în cazul domnului Nehammer și Karner nu mai are același impact”, a spus Rareș Bogdan la Digi24.

Rareș Bogdan: „Austria nu poate fi convinsă, în acest moment, cu argumente logice că România trebuie să intre în Schengen”

Rareș Bogdan a amintit că majoritatea liderilor europeni și-au exprimat susținerea pentru România în contextul aderării la Schengen.

„Cert este că Austria nu poate fi în momentul ăsta convinsă cu argumente logice, poate fi constrânsă doar – respectiv cu o presiune continuă din partea celor trei organisme europene, din partea celorlalte state europene, în frunte cu Germania și Franța și de asemenea din partea partenerului nostru  strategic, Statele Unite ale Americii… I-am spus și asta doamnei Ursula von der Leyen că în timp ce românii primesc un balon de oxigen și o chestiune firească, dar care va fi percepută extrem de bine în societatea românească din partea Statele Unite ale Americii, respectiv ridicarea vizelor pe parcurs anului 2025, până în 1 decembrie 2025 cel târziu, această chestiune a Schengen înseamnă pentru România pierderea de bani, pentru că pierdem aproape 2% din PIB din cauza controlului de la frontieră și lucrul ăsta ne costă foarte mult, de asemenea avem o problemă de self-respect , avem o problemă de poziționarea românilor în Europa atunci când sunt nevoiți să intre alături de mine, de dumneavoastră, să intre pe culoare separate în majoritatea capitalelor europene în aeroport”, afirmă Rareș Bogdan.

Citește și Austria a găsit un alt motiv pentru a bloca aderarea României la Schengen. „Pentru asta ne luptăm astăzi!”

Următoarele două reuniuni ale Consiliului JAI vor avea loc în octombrie și la început de decembrie, acela fiind momentul când România ar trebui să forțeze intrarea subiectului Schenen pe ordinea de zi.

„Trebuie să îl păstrăm sus pe agenda în toate discuțiile oficialilor români, la cel mai înalt nivel , atât în Consiliul European, Comisie Europeană și Parlament, cât și în spațiul public, pentru a continua presiunea pe Austria. De asemenea, trebuie să ne luăm parteneri în rândul managementului companiilor austriece prezente în România care pot prezenta o situație reală cu privire la ceea ce înseamnă România și la lipsa problemei imigrației în România și acest lucru cred că ne poate ajuta”, a continuat prim-vicepreședintele PNL.

 

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult