- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Ordonanţa privind plafonarea preţului lemnelor de foc, modificată în Parlament

07 Nov, 13:34 • stefan.vlad
Ordonanţa privind plafonarea preţului lemnelor de foc va fi modificată în Parlament. Coaliţia de guvernare vrea ca procedura să decurgă rapid, iar ca soluţii, în loc de plafonare, sunt luate în calcul fie acordarea de vouchere de încălzire, fie o compensare parţială a creşterilor de preţ.
Ordonanţa privind plafonarea preţului lemnelor de foc, modificată în Parlament

Ordonanţa privind plafonarea preţului lemnelor de foc, modificată în Parlament. PSD propune revenirea la tarife reglementate, dar nu a reuşit să îi convingă şi pe liberali.

Ordonanţa de urgenţă prin care preţul lemnului de foc este plafonat la 400 de lei până în martie 2023 se va afla în atenţia Camerei Deputaţilor ca for decizional. La Senat documentul a fost adoptat tacit, respectiv în forma agreată de Executiv, ca urmare a amânării repetate a dezbaterilor asupra acestuia. USR atrage atenţia că actul normativ produce efecte care au dus deja la blocarea pieţei lemnului, fiind necesare modificări urgente.

Citeşte şi: Tanczos Barna, îngrijorat de explozia prețului la lemnele de foc: „Este nevoie de intervenție din partea statului”

Ordonanţa privind plafonarea preţului lemnelor de foc, modificată în Parlament

Pe de altă parte, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că îşi menţine părerea potrivit căreia România are nevoie de o perioadă determinată de o piaţă reglementată în domeniul energiei. Premierul Nicolae Ciucă susţine, la rândul său, că se caută o soluţie în coaliţie cu privire la preţurile în energie, dar nu se poate discuta despre o piaţă complet reglementată în acest domeniu, pentru că România este conectată la Piaţa Liberă a energiei în interiorul Uniunii Europene.

Pe fondul crizei din energie, PSD a anunţat că va depune din nou la Senat proiectul de lege care permite construcţia de hidrocentrale mici în ariile protejate, după ce acesta a fost declarat neconstituţional de judecătorii CCR, din motive de tehnică legislativă. În acest context, premierul Nicolae Ciucă a precizat că Guvernul va susţinerea reaprobarea documentului în Parlament, după rezolvarea elementelor de neconstituţionalitate, potrivit Rador.

La Ministerul Mediului s-a făcut o analiză cât costă un metru cub de lemne, la Romsilva şi preţul mediu pe care ni l-au comunicat în analiza făcută înainte de a lua decizia s-a menţionat 200 de lei pe mc, la lemn, şi am considerat că 400 de lei asigură oarecum celelalte costuri care intră în întreg procesul de asigurare a lemnelor de foc. Se dovedeşte că nu este tocmai conform cu realitatea, de aceea vom lua măsuri de corectare. Avem puterea să recunoaştem acolo unde greşim şi să luăm măsuri în consecinţă”, a spus şeful Executivului.