- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Pachet de „legi anticriză”. USR solicită reducerea TVA la energie, vouchere de 1.000 lei și zero taxe pe salariu

15 Sep, 15:10 • Bumbeneci Diana
Pachet de „legi anticriză”. USR solicită reducerea TVA la energie, vouchere de 1.000 lei și zero taxe pe salariu

Pachet nou de legi „salvatoare”. USR a anunțat că a lansat oficial pachetul anticriză în care propune, prin două proiecte legislative depuse în Parlament.

Principalele măsuri propuse fac referire la reducerea de la 19% la 5% a TVA la energie, vouchere de 1.000 de lei pentru reducerea facturilor la energie, eliminarea accizei pentru certificatele verzi şi a taxei de cogenerare de pe facturi, dar și reducerea treptată a impozitării muncii. Despre noua inițiativă au vorbit deputații Daniela Prună și Claudiu Năsui.

USR propune pachetul de legi care ar putea ajuta românii

 „USR lansează astăzi pachetul anticriză, un pachet format din mai multe iniţiative legislative care vine cu soluţii pentru această criză a facturilor şi situaţii dificile în care se află foarte mulţi români. Suntem într-un context în care statul a eşuat sistematic să rezolve criza facturilor la energie, vedem un haos şi o impredictibilitate continuă, vedem că avem printre cele mai mari preţuri la energie din toată Uniunea Europeană, vedem o schemă care a crescut artificial preţurile şi care a dat ţepe consumatorilor casnici din România şi companiilor”, a afirmat deputatul USR Cristina Prună, la o conferinţă de presă la Parlament.

Deputatul USR a mai explicat că, prin schema de compensare şi plafonare pe care a dat-o Executivul condus de Nicolae Ciucă, consumatorii casnici primesc facturi de trei – patru ori mai mari decât anul trecut. În acest sens, după cum susține ea, statul român a păcălit majoritatea companiilor pentru că a scos sute de mii de firme de la plafonarea preţului.

 „Practic, important de ştiut este că schema PSD – PNL de plafonare-compensare este una care a eşuat, nu doar din punct de vedere al impactului bugetar enorm pe care îl are şi pe care statul român nu-l poate suporta, ci şi facturi care nu se plătesc şi sute de mii de firme care vor intra în faliment în următorii ani din cauza acestui eşec de proporţii. Trebuie reţinut că România are singura schemă de plafonare – compensare în lumea asta care, pentru a rezolva problema creşterii preţurilor, creşte şi mai tare preţurile. Este unicat cum au reuşit să facă lucrul acesta”, a afirmat deputatul USR Claudiu Năsui.

Claudiu Năsui a explicat că partidul din care face parte vine cu o serie de soluții, explicând că încă nu este prea târziu ca Guvernul să ia aceste măsuri pe care le-au aplicat multe ţări din Uniunea Europeană. USR propune în acest sens ca acciza pentru certificatele verzi şi la taxa de cogenerare să nu mai fie pe factura de energie electrică şi reducerea cotei TVA, explică politicianul.

Claudiu Năsui -Pachet de „legi anticriză”. USR solicită reducerea TVA la energie, vouchere de 1.000 lei și zero taxe pe salariu
Claudiu Năsui -Pachet de „legi anticriză”. USR solicită reducerea TVA la energie, vouchere de 1.000 lei și zero taxe pe salariu

„În factura de energie (…) mai avem încă o acciză pe care o plătim statului, mai avem acele faimoase certificate verzi care sunt o schemă de a subvenţiona energia regenerabilă făcută la un anumit moment în timp, în perioada domnului Călin Popescu Tăriceanu, care acum nu are nevoie de subvenţii.

Pentru că preţul energiei este deja extrem de mare şi mai avem încă o subvenţie, acea taxă pentru cogenerare, care foloseşte exact la acelaşi lucru, dar iarăşi centrale pe cogenerare produc energie electrică, preţul a ajuns până la cer, nu au nevoie să mai fie subvenţionate şi să nu mai folosim factura pe post de taxator. Şi iarăşi TVA-ul în România este menţinut la cota foarte mare de 19%, în condiţiile în care alte state au scăzut la 5% sau chiar 0% pentru pentru gaz această cotă. Fix asta ar trebui să facă statul român”, a explicat Năsui, făcând referire la noul pachet de legi, potrivit Agerpres.

Citește și: Guvernul anunță primele măsuri inedite pentru economisirea energiei. Alții sting becurile, noi le schimbăm!

Vouchere pentru sprijinul românilor, prevăzute în noul pachet de legi

Formațiunea politică mai vrea să aprobe şi acordarea unor vouchere de 1.000 de lei pentru reducerea facturilor la energie.

„Ceea ce propune USR este un voucher de 1.000 lei pentru început şi apoi poate fi ajustat, în funcţie de evoluţia preţurilor, astfel încât românii să poată să-l folosească pentru reducerea facturilor la energie şi mai are încă un avantaj genul acesta de abordare, acest voucher pe care l-am da oamenilor, anume că îi încurajează să consume raţional”, a explicat Prună.

Daniela Prună - Pachet de „legi anticriză”. USR solicită reducerea TVA la energie, vouchere de 1.000 lei și zero taxe pe salariu
Daniela Prună – Pachet de „legi anticriză”. USR solicită reducerea TVA la energie, vouchere de 1.000 lei și zero taxe pe salariu

Conform Cristinei Prună, acest voucher din pachet va ajuta şi la reducerea risipei, pentru că românii vor putea analiza direct în factură cât le-a mai rămas din ajutor. 5.000 de lei pentru instalarea de panouri fotovoltaice Mai mult, formațiunea politică are în plan să încurajeze românii să îşi producă propria energie, oferindu-le alternativa unui voucher de 5.000 de lei în vederea instalării de panouri fotovoltaice, mai spune aceasta.

În acest sens, în cazul industriei, politicienii mai au în plan să propună sprijin pentru toate companiile, nu doar pentru IMM-uri, explică Prună, confirmând în acest sens reducerea taxelor de plată către stat în cuantumul a 50% din majorarea facturilor la energie şi gaz, raportată la luna ianuarie. O altă măsură propusă de USR este reducerea treptată a impozitării muncii. Claudiu Năsui susține că această măsură trebuie implementată gradual, până în 2026.

„Am propus măsura numită zero taxe pe salariu minim, salariul minim să nu fie impozitat să nu fie taxat, toate impozitele, toate taxele să înceapă de la salariul minim”, a adăugat Năsui.

Te-ar mai putea interesa și: Premierul Ciucă face un nou apel la populație. „Să reducem risipa şi să…”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult