- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Banca Mondială are noi propuneri pentru reforma pensiilor speciale din România. Veniturile vor fi calculate drastic

24 Oct, 21:10 • Bumbeneci Diana
Reprezentanții Băncii Mondiale au prezentat noi propuneri oficiale pentru reforma pensiilor speciale. Acestea vor fi calculate pe baza principiului contributivității.
Banca Mondială are noi propuneri pentru reforma pensiilor speciale din România. Veniturile vor fi calculate drastic

Banca Mondială a stabilit ce se va întâmpla cu pensiile speciale. Conform măsurilor dezbătute de oficialii Băncii Mondiale, s-ar lua în calcul o vârstă de pensionare similară cu cea din sistemul public, iar categoriile de pensii speciale vor fi raționalizate, fără a apărea și alte noi. Mai mult, niciuna dintre aceste pensii nu va depăși categoric veniturile din perioada în care beneficiarul a activat, conform unui material realizat de Economedia.

Banca Mondială a decis soarta pensiilor speciale

Banca Mondială a prezentat propunerile finale în cazul reformei pensiilor speciale din România, jalon din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În documentul pe care jurnaliștii de la Economedia l-au obținut și analizat, „instituția recomandă ca pensiile speciale actuale să fie calculate pe baza principiului contributivității, să nu mai apară nicio categorie nouă de pensii speciale, iar cele actuale să fie „raționalizate”, ca veniturile pe baza cărora se calculează pensiile de serviciu să fie calculate ca medie a veniturilor obținute pe o perioadă mai lungă de timp și ca nicio pensie specială să nu depășească veniturile din perioada de activitate”.

Mai poți citi: Ministerul Finanțelor a împrumutat luni 428,5 milioane de lei de la bănci. Dobânda stabilită este de 9,68% pe an

Banca Mondială are noi propuneri pentru reforma pensiilor speciale din România. Veniturile vor fi calculate drastic
Banca Mondială are noi propuneri pentru reforma pensiilor speciale din România. Veniturile vor fi calculate drastic

Propunerea Băncii Mondiale prevede ca participanții să contribuie cu 25% din venit, fie la sistemul public general de pensii, fie la bugetul de stat în cazul pensiilor militare.

De altfel, conform sursei citate, definirea venitului brut în conformitate cu noua propunere a Băncii Mondiale se egalizează între pensiile de serviciu (altele decât cele militare) și sistemul public general de pensii.

Beneficiile românilor pot fi diferențiate în funcție de salariu și perioada de vechime în serviciu pentru toate pensiile de serviciu. Spre exemplu, românii care lucrează pentru o perioadă mai îndelungată și contribuie mai mult vor primi pensii (beneficii) mai mari.

Citește și: Început de săptămână dificil la BVB. Bursa de Valori București a închis în scădere ședința de azi

Veniturile pe baza cărora se calculează pensiile de serviciu vor fi calculate ca fiind media veniturilor obținute pe o perioadă mai lungă de timp, reducând astfel posibilitatea de abuz.

De altfel, pensiile speciale actuale vor fi calculate pe baza principiului contributivității, vechimii în serviciu și reajustării procentului veniturilor obținute. Perioada minimă de contribuție va fi aceeași cu cea utilizată în sistemul public general de pensii, conform deciziilor luate de Banca Mondială. Românii care lucrează pe o perioadă mai îndelungată vor primi pensii mai mari și ratele de acumulare din toții ani de contribuție sunt egalizate, răspunzând în același timp principiului vechimii. Procentul din venitul obținut care reprezintă pensia a fost redus de la 80% la 65% din venitul brut, conform cerințelor. Conform Economedia, cea mai mică perioadă de contribuție propusă pentru pensiile de serviciu este mai mare decât perioada minimă prevăzută în sistemul public general de pensii.

Citește și: A doua cerere de plată din PNRR, în valoare de 3.2 miliarde de euro, va fi transmisă Comisiei Europene. Ciucă „Este o ședință extraordinară pentru că, practic, avem motive să ne bucurăm”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult