- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Premierul Ciucă sprijină introducerea cotei de gen: „Astfel, putem elimina barierele cu care femeile se confruntă. Nu vorbim de încurajarea unor discriminări pozitive”

01 Nov, 20:36 • Russo George
Nicolae Ciucă a participat marţi la conferinţa "Women MPs in Romania and Promoting Gender Equality as National Commitment", organizată de preşedintele Senatului, ALina Gorghiu, în cadrul căreia a declarat că susţine promovarea cotelor de gen, dar a precizat că prin asta nu se încurajează discriminarea pozitivă.
Premierul Ciucă sprijină introducerea cotei de gen: Astfel, putem elimina barierele cu care femeile se confruntă. Nu vorbim de încurajarea unor discriminări pozitive

În viziunea premierului Ciucă, este necesară o mai mare implicare a femeilor românce în procesul decizional, argumentând că „nu putem vorbi despre democraţia zilelor noastre fără participarea la luarea deciziilor a mamelor, soţiilor şi fiicelor noastre”.

„Mă bucur, să mă alătur astăzi, evenimentului organizat de doamna Preşedinte a Senatului, Alina Gorghiu, care, în marja demersurilor mai ample de promovare a egalităţii de gen, organizează astăzi Conferinţa internaţională  „Women MPs in Romania and Promoting Gender Equality as National Commitment”. Este o plăcere pentru mine să amintesc aici demersurile recente ale doamnelor şi domnişoarelor din PNL, precum şi din alte partide, de iniţiere a unor legi care susţin promovarea femeilor în politică, dar şi protejarea victimelor violenţelor.

Consider că reuniunea de astăzi, care beneficiază de participarea Preşedintelui României, dar şi de a reprezentanţilor autorităţilor şi instituţiilor naţionale şi internaţionale, este importantă şi binevenită”, a spus Nicolae Ciucă.

Potrivit premierului, „subreprezentarea femeilor în poziţii de decizie şi, cu atât mai mult, în funcţii politice relevante nu trebuie trecută cu vederea!”.

„Este o realitate prezentă în cele mai multe din ţările lumii, inclusiv la nivel european (32,2% din membrii parlamentelor naţionale din UE sunt femei), cu variaţii destul de mari între statele membre. Este şi o realitate valabilă pentru România, unde, în prezent, avem un procent inechitabil, de 18,5% femei. Din perspectivă calitativă, numeroase studii arată că femeile au experienţe de viaţă specifice, care se pot reflecta în politici publice menite să corespundă nevoilor reale ale femeilor.

Din perspectivă cantitativă, simpla prezenţă a femeilor la nivelul legislativului sau al executivului nu este suficientă. Contează să fie prezente într-un număr suficient de mare pentru a fi în măsură să influenţeze în mod real decizia. Teoria masei critice se aplică şi aici: este nevoie de un număr suficient de mare de femei pentru ca vocea şi votul acestora să conteze, respectiv 30-40%. Este  un proces nu numai curajos, ci şi democratic pe care trebuie să ni-l asumăm. Este, totodată, o invitaţie pentru colegii şi partenerii politici bărbaţi, care devin, astfel, aliaţi în consolidarea acestui proces de emancipare structurală şi de stabilire a unor norme de echitate în reprezentarea femeilor în politică şi la nivel decizional”, a spus Ciucă.

Citeşte şi: Guvernul nu poate mări pensiile cu 25%. Ionuț Stroe: „Ne trebuie acest reper ca să nu vindem iluzii oamenilor

Premierul Ciucă a ţinut să precizeze că nu este vorba de încurajarea discriminării pozitive, ci de reprezentarea echitabilă a femeilor şi recunoaşterea competenţelor de care acestea dau şi au dat dovadă de-a lungul timpului.

„Nu ţine de ideologii, nu vorbim aici de încurajarea unor discriminări pozitive. A venit vremea să consacrăm în realitatea cotidiană puterea pe care o reprezintă competenţa femeilor, devoţiunea lor, destoinicia cu care răspund provocărilor şi succesele pe care le-au obţinut. Reprezentarea femeilor în politică şi în leadershipul politic va întregi demersul societăţii noastre către o lume armonioasă şi prosperă. Echitate, dar şi decizii mai bune, răspunsuri mai adecvate la provocările din faţa noastră!

Cotele de gen sunt un instrument folosit pentru a creşte reprezentarea femeilor în diverse poziţii de decizie, până în momentul în care mecanismele sociale vor avea capacitatea şi maturitatea să se autoregleze. Evident, există formule variate de cote de gen care se pot aplica şi trebuie corelate cu sistemul electoral şi contextul nostru naţional pentru a ajunge la o reprezentare substanţială a intereselor de gen la nivel de decizie. Am încredere că demersul doamnei Preşedinte Alina Gorghiu şi al tuturor parlamentarilor implicaţi în iniţiativele legislative de acest tip, participarea partenerilor din societatea civilă vor reuşi să coaguleze susţinerea necesară a întregului spectru politic şi vom ajunge la o formă finală consolidată şi comun agreată.

Îmi doresc acest lucru pentru societatea noastră, şi, în mod evident, pentru democraţia din România. Sper ca fiecare doamnă care va spori numărul reprezentării femeilor în funcţii politice, în înalte demnităţi ale statului să le inspire pe femeile, pe tinerele din România. Ele trebuie să aibă confirmarea că viziunea, talentul şi performanţa le sunt recunoscute, indiferent de gen”, a afirmat premierul Ciucă.

Citeşte şi: PNL se spală pe mâini de Nicuşor Dan. Cristian Buşoi: „Greu de crezut că va fi susţinut pentru al doilea mandat”