- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

România sprijină Republica Moldova pe mai multe planuri. Mesajul lui Nicolae Ciucă: „Stabilitatea şi prosperitatea Republicii Moldova sunt strâns legate de speranţa oferită de angajamentul proeuropean al autorităţilor şi al cetăţenilor”

29 Nov, 23:05 • stefan.vlad
România sprijină Republica Moldova pe mai multe planuri - energetic, economic, pentru gestionarea crizei umanitare, dar şi pentru a parcurge drumul pro-european, afirmă Nicolae Ciucă, în timpul unei întrevederi cu Natalia Gavriliţa, premierul Republicii Moldova.
România sprijină Republica Moldova pe mai multe planuri. Mesajul lui Nicolae Ciucă: Stabilitatea şi prosperitatea Republicii Moldova sunt strâns legate de speranţa oferită de angajamentul proeuropean al autorităţilor şi al cetăţenilor

România sprijină Republica Moldova pe mai multe planuri. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a primit-o, marţi, la Palatul Victoria pe Natalia Gavriliţa, premierul Republicii Moldova.

Executivul de la Bucureşti anunţă că discuţia a vizat situaţia energetică, economică şi de securitate a Republicii Moldova şi că cei doi premieri au analizat situaţia energetică şi efortul financiar necesar pentru menţinerea costurilor de asigurare a energiei, la un nivel sustenabil, pentru Republica Moldova.

Citește și: Program național de împădurire, lansat de Guvern. Nicolae Ciucă: „un program care oferă speranță pentru generațiile viitoare că vor trăi într-un mediu mai puțin poluat”

România sprijină Republica Moldova pe mai multe planuri

România va continua să acorde sprijin Republicii Moldova pe mai multe planuri – energetic, economic, pentru gestionarea crizei umanitare, dar şi pentru a parcurge drumul pro-european pe care s-a angajat. Stabilitatea şi prosperitatea Republicii Moldova sunt strâns legate de speranţa oferită de angajamentul proeuropean al autorităţilor şi al cetăţenilor„, a afirmat premierul Nicolae Ciucă, potrivit Mediafax.ro.

Republica Moldova face eforturi deosebite pentru a se descurca în condiţiile crizelor suprapuse cu care se confruntă. Astfel, atacurile ruse împotriva infrastructurii energetice ucrainene au determinat întreruperi de curent electric de până la 24 de ore în unele localităţi, din cauza debalansării sistemului comun în care sunt incluse cele două state.

În acelaşi timp, Republica Moldova nu mai poate beneficia de electricitatea care venea din Ucraina, din cauza războiului de agresiune al Rusiei. Pe acest fond, Republica Moldova se confruntă cu creşteri substanţiale la preţul gazelor şi al curentului electric.

Prim-ministrul Natalia Gavriliţa a prezentat pe larg situaţia pentru fiecare categorie de produs energetic, mulţumind României pentru sprijinul în ceea ce priveşte furnizarea de curent electric – 90% din consum – gaz natural, păcură şi lemn de foc. Cei doi premieri au analizat ce alte măsuri pot fi luate în continuare de către partea română pentru a sprijini trecerea cu bine a cetăţenilor Republicii Moldova peste sezonul de iarnă”, se menţionează în finalul comunicatului.