- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Chiriile locuintelor din Capitala ar putea scadea usor in 2009

06 Jan, 00:01 • cristina.mihai
Chiriile locuintelor din Capitala ar putea stagna si chiar inregistra scaderi usoare in 2009, ca urmare a presiunii venite din partea numarului mare de oferte scoase pe piata si a puterii de cumparare ce va fi afectata de conditiile economice precare, au spus specialistii din piata, pentru DailyBusiness.ro.
Chiriile locuintelor din Capitala ar putea scadea usor in 2009

„Nu vad o scadere pronuntata a chiriilor pe piata anul acesta, insa vor exista cu siguranta, ca urmare a cresterii ofertei de pe acest segment, unele proprietati care vor suferi corectii mai mari ale nivelului chiriei”, a spus Gabriel Zamfir, presedintele Uniunii Nationale Imobiliare (UNIM).

„E greu de spus cu cat vor scadea chiriile la nivel de piata. Aceasta scadere nu va fi una accentuata, pentru ca si cererea este in crestere, ca urmare a blocarii creditarii. Nivelul chiriei este strans legat de puterea de cumparare. In cazul cand criza se va adanci, romanii vor fi mai atenti cu cheltuielile si probabil si proprietarii vor fi obligati sa-si ajusteze chiriile”, a adaugat Zamfir.

Specialistii din piata considera ca tranzactiile de inchirieri isi vor mentine ritmul.

„Datorita lipsei finantarii pentru achizitia de locuinte, ofertele de pe zona inchirierilor vor continua sa creasca numeric, insa vor scadea ca pret”, a afirmat Valentin Enescu, directorul serviciului CaseFaraIntermediari.ro.

Vanzarile se „muta” spre inchirieri, amplificand oferta pe aceasta piata.

„Foarte multe apartamente destinate initial vanzarii, acum se gasesc pe piata la inchiriat si asta inseamna o oferta mai mare sau in crestere. Daca mai facem si o corelatie cu efectele crizei economice ce se va abate asupra intregii economii, atunci este de asteptat ca in 2009 cererea sa coboare si implicit chiriile sa scada”, a aratat Silvia Vilceanu, director general al AnunturiParticulari.ro.

Valoarea chiriilor la garsoniere va stagna in 2009, ca urmare a cererii mari de pe acest segment, in timp ce proprietatile de lux vor inregistra scaderile cele mai mari.

„Cele mai cautate sunt in continuare garsonierele. Pretul de inchiriere al acestora probabil se va mentine si in 2009 la nivelul din 2008”, a specificat Valentin Enescu.

Scaderea chiriilor va afecta atat apartamentele vechi, cat si proprietatile din zone rezidentiale de lux, unde va scadea cererea din partea expatilor.

Pe segmentul proprietatilor de lux scoase la inchiriere, reprezentantii CaseFaraIntermediari.ro au observat inca din ultimele luni din 2008 o usoara scadere. Ei estimeaza pentru aceste proprietati o scadere a chiriilor de 10-20% in 2009.

„Daca luam in calcul si tendinta generalizata de limitare a costurilor, care se manifesta in randul tuturor segmentelor economice, atunci inclusiv cererea traditionala din partea companiilor urmeaza sa scada si sa influenteze”, a spus Silvia Vilceanu de la AnunturiParticulari.ro.

Cresterea ofertei de locuinte destinate inchirierii va fi „hranita” si de o parte din stocul locativ nou construit, potrivit analistilor.

„2009 se va caracteriza prin invazia apartamentelor din ansamblurile rezidentiale noi care vor fi livrate si care vor fi majoritar destinate inchirierii „, considera Vilceanu.

„Aceste locuinte vor acoperi partial diferenta dintre cerere si oferta”, estimeaza Valentin Enescu, reprezentantul CaseFaraIntermediari.ro.

Stocul de apartamente destinate inchirierii a crescut cu circa 25% in perioada ianuarie-noiembrie 2008.

Peste 22.000 de garsoniere si apartamente cu 2,3 si 4 camere au fost scoase la inchiriere in ianuarie-noiembrie 2008, fata de 16.900 in aceeasi perioada a anului 2007, potrivit unui studiu al AnunturiParticulari.ro.

In ultimele 3 luni din 2008, s-a inregistrat o crestere de circa 8-10% a chiriilor locuintelor din Capitala, a precizat Valentin Enescu, adaugand ca aceasta crestere este „speculativa”.

Chiriile din Capitala au ajuns in medie la peste 350 de euro pe luna pentru garsoniere, 400 de euro pentru apartamente de doua camere, si in jur de 600 de euro pentru apartamente cu trei camere.

In zonele centrale, chiriile se cifreaza in medie la 700 euro pentru doua camere, respectiv la 900-1.000 euro pentru trei camere.