REAL ESTATE, LIFESTYLE

Confort in mijlocul padurii, la un pas de oras: Casele care se confunda cu brazii (Foto)

15 februarie 2014, ora 00:07, autor(i): Andra Troasca 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
C.jpg
Ce ar fi mai placut decat sa locuiesti in padurea de la marginea orasului, sa mergi cu bicicleta la serviciu, iar cand te intorci acasa sa ai senzatia permanenta ca te asteapta o oaza proaspata de liniste, culoare si sanatate? Si, ca bonus la toate acestea, casa ta sa se confunde cu copacii, sa fie complet ôverdeö si sa produca si energie in plus.

Konrad Wˇjcik, un arhitect din Danemarca, crede ca extinderea urbana ar putea fi un lucru bun. Acesta si-a imaginat cum ar putea trai oamenii in afara oraselor, departe de zgomot si poluare, dar fara sa produca un impact asupra mediului precum suburbiile tipice.á

Solutia lui consta in construirea in mijlocul padurilor de la marginea oraselor a unor case in forma de copac, dotate cu toate elementele de design sustenabil aflate la dispozitie. Drumul de acasa in oras s-ar putea face cu bicicleta.

Ca arhitect, uitandu-ma la oameni si la lipsa lor de respect fata de mediul inconjurator, am vrut sa creez ceva proaspat, care sa asigure nu doar adapost, ci sa acopere toate nevoile societatii de aziö, spune Wˇjcik, citat de fastcoexist.com.

Copacii au fost sursa de inspiratie a arhitectului, in mare parte deoarece acestia sunt deja 'öoptimizatiö pentru a servi ca adaposturi pentru diverse animale. Copacii se bazeaza pe energie regenerabila, fertilizeaza solul, curata aerul si ofera umbra, vizibilitate si ventilatie.

In conceptul danezului, casele, de forma coniferelor, ar utiliza aceleasi principii ca si copacii. O parte a acoperisului este acoperita cu panouri solare, o pompa de caldura aduce energie din pamant si un bazin bio transforma orice deseu in energie suplimentara. Ferestrele uriase ar reduce nevoia de lumina electrica si ar permite patrunderea aerului proaspat.Avand in vedere ca Wojcik a dorit ca aceste case sa fie cat se poate de ôverziö, el a ales sa nu foloseasca deloc ciment sau otel in constructie. In locul acestor materiale, s-a gandit la o structura de lemn usor, dar suficient de tare ca sa suporte greutatea intregii case.

Astfel, o barna se va inalta in mijlocul casei precum trunchiul unui copac, iar tot ce se va gasi la interior, de la pereti la mobila, va fi realizat din materiale refolosite.

Casa, gandita pentru doua persoane, ar avea 4 niveluri. Arhitectul spune ca ar putea fi folosita pe post de casa de vacanta, dar nu vede niciun motiv pentru care nu ar putea fi o locuinta permanenta.

ôEste un spatiu complet functional pentru trai. Bineinteles, targetul este format din persoane foarte deschise la minteö, spune danezul.Conform planului sau, casele ar fi pozitionate in padure, cu suficienta distanta intre ele, astfel incat sa fie practic invizibile.

Wˇjcik crede ca este posibil sa limitezi foarte mult transportul, daca dezvoltarea acestor case s-ar face la distante mici de oras, pentru ca persoanele care aleg sa locuiasca in padure sa aiba acces usor la drum, cu bicicleta sau chiar pe jos.

De altfel, arhitectul intentioneaza sa construiasca micile asezari in apropierea unui drum pe care se desfasoara si transport public. Bineinteles, multe orase nu au norocul unei paduri in zona, iar in cazul celor care au acest noroc, o foarte mica parte a populatiei se va muta in acest cartier nonconformist.

In orice caz, danezul planuieste sa isi dezvolte ideea, avand in vedere ca deja a primit solicitari de la cumparatori din mai multe colturi ale lumii.Cea mai mare provocare nu este insa constructia complicata, ci implementarea intr-un spatiu atat de mic a tututor tehnologiilor sustenabile necesare. Pasul urmator va fi gasirea unui dezvoltator imobiliar care sa fie dispus sa riste cu un proiect atat de diferit.

Poate, intr-un viitor apropiat, vom vedea astfel de case si in Padurea Baneasa.á

Citeste siá
Inghitit de natura: Garajul din munti transformat in casa-gradina (Galerie Foto)
Orasul Invizibil: Cum se va estompa linia dintre civilizatie si natura (Galerie Foto)
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 13 Iulie 2020, 20:20
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter