- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Destinaţiile de vară preferate de turiștii români. S-au înregistrat 4,5 milioane de vizite în Bulgaria, Grecia şi Turcia, anul trecut

27 Feb, 08:58 • Fundeanu Madalina
Bulgaria, Grecia și Turcia, țările cele mai vizitate de turiștii români în sezonul estival. Aceste țări au înregistrat aproximativ 4,5 milioane de vizite anul trecut.
Destinaţiile de vară preferate de turiștii români. S-au înregistrat 4,5 milioane de vizite în Bulgaria, Grecia şi Turcia, anul trecut

Bulgaria, Grecia şi Turcia sunt cele mai populare destinaţii în sezonul estival pentru turiştii locali. Aceste țări au înregistrat aproximativ 4,5 milioane de vizite ale turiştilor români anul trecut, potrivit datelor analizate de Ziarul Financiar de la autorităţile din cele trei ţări. În comparaţie, cele trei ţări au trimis doar 200.000 de turişti în România, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

Bulgaria, Grecia și Turcia, țările cele mai vizitate de turiștii români în sezonul estival

Bulgaria a fost cea mai vizitată de către turiștii români, unde aceştia au înregistrat circa 2,1 milioane de vizite în 2023. Cei mai mulţi români au ales Bulgaria ca destinaţie pentru sezonul cald, astfel, în cele trei luni de vară, au ajuns aproape 780.000 de români, potrivit Institutului Naţional de Statistică al Bulgariei.

Cea mai importantă piaţă de turişti pentru Bulgaria este Turcia, de unde au venit 2,2 milioane de turişti anul trecut, la o mică diferenţă faţă de români. Românii reprezintă a doua cea mai importantă piaţă de turişti.

Numărul vizitatorilor din România a fost la acelaşi nivel ca în 2019, an considerat reper pentru turism. Mulţi dintre cei care aleg să îşi facă vacanţele în ţara vecină merg pe litoralul bulgăresc, atraşi de multitudinea de hoteluri ce au în comun opţiunea de all-inclusive, raportul calitate-preţ fiind foarte atractiv. Pe perioada verii, staţiunile preferate ale turiştilor români sunt Albena şi Nisipurile de Aur.

Citește și: Zboruri interne interzise! Locul în care a fost luată decizia anului 2024

turiști
turiști

Grecia a avut 1,3 milioane de vizite ale românilor, potrivit datelor Băncii Naţionale a Greciei disponibile doar pentru primele trei trimestre ale anului trecut. Mulţi dintre români aleg destinaţiile din nordul Greciei, unde se poate ajunge uşor cu maşina, cum ar fi Thassos, Halkidiki, Paralia Katerini, Kavala, Samothraki. Cu toate acestea, insulele Lefkada, Skiathos, Zakynthos, Creta, Rodos, Santorini, Mykonos au început să devină tot mai populare în rândul românilor.

Aproape un milion de vizitatori români au ales destinaţiile din Turcia pentru vacanţe în 2023, cele mai căutate destinaţii din Turcia au fost Antalya, Istanbul şi Mugla, în special în staţiunile Bodrum, Marmaris şi Fethiye.

Antalya a primit peste 350.000 de români, în timp ce Istanbulul a fost vizitat de 177.000 de români. Zona Mugla a primit circa 22.000 de români.

Antalya este printre cele mai vândute destinaţii de către agenţiile de turism din România. În perioada sezonului estival, agenţiile introduc zboruri charter către Antalya de pe aproape toate aeroporturile din ţară. Destinaţia este cunoscută pentru resorturile care oferă pachete all-inclusive la preţuri accesibile. Istanbulul este popular în rândul celor care aleg vacanşele de tip city break.

Vezi mai multe știri: Turismul românesc, în plină ascensiune! Ce le-a impresionat pe 2 turiste din Grecia care au vizitat mai multe locuri din București și Brașov