- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Noi partii inaugurate in statiunea Busteni

13 Feb, 10:59 • Redactia DailyBusiness
Doua partii noi, o instalatie pentru inzapezire artificiala si un sistem de iluminat nocturn au fost inaugurate sambata, 11 februarie, in statiunea Busteni. Investitia totala este de circa 3,7 milioane de lei.
Noi partii inaugurate in statiunea Busteni

Odata cu noile dotari, [b]domeniul schiabil din statiune isi dubleaza practic suprafata[/b]. Investitia a fost realizata cu fonduri europene prin Programul Operational Regional (POR) si cu fonduri de la bugetul de stat prin Programul „Schi in Romania”, finantarea fiind derulata prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).

Noua partie de schi, Kalinderu 2, are o lungime de 1,2 kilometri si un grad de dificultate mediu spre greu. Ea este dotata si cu un sistem de inzapezire artificiala care va asigura conditii propice pentru schi chiar si in perioadele cu putine precipitatii.

In plus, a fost amenajata si o partie pentru sanie in lungime totala de 250 de metri. In cadrul aceleasi investitii, vechea partie de schi, Kalinderu 1, a fost dotata cu un sistem de iluminat nocturn.

Valoarea totala a lucrarilor inaugurate sambata este de aproximativ 3,7 milioane de lei, din care valoarea [b]fondurilor europene[/b], alocate prin Programul Operational Regional (Axa 5.2 – Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurilor specifice pentru valorificarea durabila a resurselor naturale si pentru cresterea calitatii serviciilor turistice), reprezinta aproape 2,5 milioane de lei.

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a derulat in ultimii ani investitii de aproximativ 500 de milioane de lei in dezvoltarea infrastructurii turistice si sportive in statiunile si localitatile turistice montane romanesti. Numai in ultimii doi ani au fost construite 12 partii noi si au fost extinse si reamenajate alte in jur de 15 partii. De asemenea, au fost construite 9 instalatii noi de transport pe cablu (telegondole, telescaune etc.) si 21 de sisteme de producere a zapezii artificiale.

Printre investitiile in statiunile montane derulate de MDRT se afla si cele necesare organizarii in Romania a viitoarei editii de iarna a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE), care se va desfasura pe Valea Prahovei in februarie 2013.

Printre aceste investitii se numara extinderea domeniilor schiabile de pe Valea Prahovei cu peste 40 de kilometri de partii noi, construirea unei trambuline olimpice pentru sarituri cu schiuri si a anexelor (instalatii de transport, tribune, parcari s.a.), amenajarea a doua trasee de biatlon cu utilizare permanenta iarna-vara, construirea a trei instalatii noi de transport pe cablu, construirea a doua patinoare noi, dotarea cu instalatii de inzapezire artificiala a tuturor partiilor din zona si amenajarea unui lac de acumulare pentru inzapezire.