- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Turismul din Grecia asigură o treime din PIB. Bătaie pe locurile de muncă și în 2024

16 Apr, 15:10 • Bumbeneci Diana
Turismul asigură o treime din PIB-ul din Grecia şi cele mai multe locuri de muncă. Fără turism, grecii ar avea probleme economice istorice.
Turismul din Grecia asigură o treime din PIB. Bătaie pe locurile de muncă și în 2024

Turismul joacă un rol vital în economia Greciei. Acesta contribuie cu aproximativ o treime din PIB și furnizează majoritatea locurilor de muncă, mai ales în sezonul cald.

Turismul din Grecia asigură o treime din PIB

Conform unui studiu realizat de Confederația Turistică Elene (INSETE), contribuția totală a turismului la economia Greciei în 2023, incluzând beneficiile directe și secundare, este estimată între 62,8 și 75,6 miliarde de euro, reprezentând între 28,5% și 34,3% din PIB. Aceste cifre au fost raportate de publicația Ekathimerini, citând Agerpres.

Un aspect semnificativ este că una din fiecare trei euro câștigați anual de Grecia provine din turism, subliniind dependența economică a țării de acest sector.

Potrivit aceluiași studiu, contribuția directă a turismului în 2023 este estimată la 28,5 miliarde de euro, reprezentând 13% din PIB, cel mai înalt nivel înregistrat vreodată. În comparație, în 2022, contribuția directă a fost de 23,9 miliarde de euro sau 11,6% din PIB, iar în 2019 a fost de 23,1 miliarde de euro sau 12,6% din PIB, conform INSETE.

Citește și: Românii care merg în Grecia vor plăti o nouă taxă în 2024

Grecia
Grecia

Turismul rămâne un sector predominant exportator, cu 82,7% din venituri provenind de la turiștii străini.

De asemenea, în trimestrul trei din 2023, turismul a contribuit direct la 16,4% din forța de muncă, iar în total, atât direct cât și indirect, la aproximativ 40% din forța de muncă, consolidându-și poziția ca cel mai mare angajator din Grecia.

Contribuția directă de 28,5 miliarde de euro este alcătuită din diverse surse, printre care cheltuielile vizitatorilor străini (20,7 miliarde de euro, incluzând cheltuielile pasagerilor navelor de croazieră), transportul aerian (2,5 miliarde de euro), transportul maritim (144 milioane de euro), cheltuielile legate de croaziere (235 milioane de euro), turismul intern (2,5 miliarde de euro) și valoarea adăugată din investiții (2,5 miliarde de euro).

Citește și: Jean Valvis, despre relația Grecia – România: „Să descoperim noi oportunități de colaborare. Avem o istorie comună de 400-500 de ani”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult