- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

VACANŢE 2023: Aplicaţia gratuită care îţi arată hotelurile şi restaurantele cu autorizaţie

26 Aug, 20:25 • Dobran Viorel
Verifică agenția de turism, unitatea de cazare și unitatea de alimentație publică înainte de a pleca în vacanță ! Aplicaţia atenţionează consumatorii prin semnul ”!” cât şi prin culoarea roşie a textului dacă operatorul economic căutat are licenţa retrasă sau radiată.
VACANŢE 2023: Aplicaţia gratuită care îţi arată hotelurile şi restaurantele cu autorizaţie

InfoCons a lansat aplicaţia prin care poți vedea ce unități de cazare și ce unități de alimentație publică sunt în regulă și care au probleme grave.  Pleci în țară sau în străinătate ?! Asociaţia vine în sprijinul tău și îți pune la dispoziție prin intermediul unei aplicaţii gratuite lista unităților de cazare autorizate din România, agențiile de turism autorizate din România, cât și unitățile de alimentație publică autorizate din România!

Românii au dat năvală în străinătate! Câți bani au aruncat pe vacanțe și pe deplasări în afara țării

Această opțiune este disponibilă doar pentru România și Aplicația InfoCons trebuie setată din secțiunea Alege limba în limba RO.

Indiferent de locație, însă, trebuie să ne asigurăm că locul în care ne vom petrece timpul liber sau vacanța respectă criteriile de clasificare conform legii și, de asemenea, să ne asigurăm că locația este autorizată, iar clasificarea obținută corespunde. În acest sens, InfoCons prin intermediul Aplicație GRATUITE InfoCons vine în sprijinul consumatoriilor cu listele actualizată a unităților de cazare, agențiilor de turism și a unităților de alimentație publică.

Concedii 2023: 6 din 10 români prioritizează odihna pe timpul vacanţei de vară, 31% vor experienţe inedite

Prin accesarea secțiunii Verifică firmă turism , disponibiliă în cadrul Aplicației GRATUITE InfoCons, consumatorul poate căuta după denumirea operatorului economic informații cu privire la acesta.

În România sunt în prezent 21.177 unități de cazare autorizate de diferite tipuri, după cum urmează:

 • pensiuni turistice
  camere de inchiriat
  hotel
  apartamente de inchriat
  pensiuni agroturistice
  vile turistice
  hostel
  cabane turistice
  moteluri
  casute tip camping
  bungalowuri
  camping
  popas turistic
  spatii de campare
  hotel apartament
Aplicaţia InfoCons te ajută să eviţi ţepele în vacanţă
Aplicaţia InfoCons te ajută să eviţi ţepele în vacanţă

De asemenea, pentru 2.943 unități de cazare certificatul de clasificare a fost radiată, iar pentru alte 6 certificatul de clasificare a fost retras.
Agențiile de turism licențiate în România sunt 2.845  însă mai sunt și 59 agenții de turism a căror licență a fost radiată iar pentru 6 agenții de turism licența a fost retrasă.

Structurile de primire turistică cu funcții de alimentație publică clasificate sunt în număr de 8.233 dar sunt și 7 astfel de structuri cărora le-a fost retrasă clasificarea  și 1.764 structuri pentru care licența a fost radiată.

Aplicaţia ajută consumatorii care caută o unitate de cazare să aibă acces la următoarele informații:

 • denumire și adresă
  tip unitate
  tip categorie
  număr de spații
  număr de locuri
  tip localitate
  tip localitate componentă
  localitate componentă
  tip operator economic
  operator economic
  număr Registrul Comerțului
  număr certificat clasificare
  dată emitere certificat clasificare
  motivație
  explicație

Cu Aplicația InfoCons consumatorii vor fi atenționați prin semnul „!”  cât și prin culoarea roșie a textului dacă operatorul economic căutat are licența retrasă sau radiată.