- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii au dat năvală în străinătate! Câți bani au aruncat pe vacanțe și pe deplasări în afara țării

23 Aug, 10:17 • Constantin Cristina
Românii au avut un apetit foarte mare pentru vacanțe în străinătate. Aceștia au cheltuit dublu față de perioada similară din 2019.
Românii au dat năvală în străinătate! Câți bani au aruncat pe vacanțe și pe deplasări în afara țării

Vacanțele în străinătate au avut un mare succes pentru români în acest an. Aceștia au luat cu asalt țările străine și au ajuns să cheltuie 3,7 miliarde de euro pe deplasări în prima jumătate din acest an, nivel aproape dublu comparativ de perioada similară din 2019, an de referință în turism, fiind în creștere cu 14% comparativ de S1/2018, arată datele de la BNR și calcule făcute de zf.ro.

Citește și: Românii din străinătate s-au întors în țară pentru minivacanţa de Sfânta Maria. Cât au plătit pentru un bilet de avion. „Preţurile la zboruri au fost mai scumpe”

Românii au dat năvală în străinătate! Câți bani au aruncat pe vacanțe și pe deplasări în afara țării

După ce restricțiile de pandemia COVID-19 au trecut, românii au scos toți banii pe care i-au strâns la saltea și au preferat să-i cheltuie în străinătate. De asemenea, potrivit sursei citate, românii lasă mai puțini bani în deplasările din țara noastră, față de suma cheltuită în afara țării.

străinătate
străinătate

Mai mult, România nu reușește să atragă turiști străini așa cum o fac Grecia, Turcia, Italia, Spania sau Franța, unde turismul reprezintă un motor pentru economie și contribuie cu 15-25% la PIB-ul țării.

BNR publică lunar contul curent al balanței de plăți (intrări şi ieșiri) în servicii, iar cele mai recente date arată că în turism am ajuns la un de­ficit de 1,6 mld. euro în S1/2023, aproape dublu față de cel înregistrat în S1/2019. Da­tele din S1/2023 arată că suma chel­tu­i­tă de străini pe deplasările în România a crescut la 2,1 mld. euro, față de 1,8 mld. euro în S1/2022 şi dublu față de nivelul din S1 2019, anul de referință din turism de dinainte de pandemia COVID-19.

Alte articole: Unde călătoresc cel mai mult românii în străinătate. Cum arată TOP 3