- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Vești formidabile pentru bugetari! Programul voucherelor de vacanță se prelungește

20 May, 08:24 • Russo George
Senatul României ia în discuție în aceste zile modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului referitoare la voucherele de vacanță, obligatorii pentru toți angajații la stat, și opționale pentru cei din sectorul privat.
Vești formidabile pentru bugetari! Programul voucherelor de vacanță se prelungește

Cuantumul voucherelor de vacanță propus pentru perioada 1 ianuarie 2024-2026 rămâne la valoarea de 1.450 de lei pentru fiecare salariat bugetar, dar și pentru cei din mediul privat, acolo unde se alocă.

În cazul în care un salariat are mai multe locuri de muncă, el trebuie să aleagă firma de la care va primi aceste bonuri de vacanță.

„Începând de la 1 ianuarie 2024, pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial toți angajatorii, indiferent de sistemul de finanțare și subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, precum și angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă, acordă, în condițiile legii, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, adică vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat”, este textul explicit aflat în dezbatere la Senat.

Pentru cadrele didactice, sunt prevăzute condiții diferite pentru acordarea cupoanelor.

Un ordin de ministru emis de Ministerul Educației schimbă modul în care se acordă aceste vouchere, iar anumiți profesori vor primi sume mult reduse.

Citește și: Salarii profesori 2023. Leafa profesorilor asistenți și corectori la Evaluarea Națională și Bacalaureat

Suma de 1450 de lei se împarte la 12 luni și la un program normal de 8 ore.

Pentru cei care sunt angajați cu normă redusă sau care au contracte pe perioadă determinată, calculul se schimbă și nu vor primi 1450 de lei.

De exemplu, sunt profesori care sunt angajați pentru o oră sau pentru două ore, iar aceștia vor primi mult mai puțin. Ulterior, suma rezultată se înmulțește cu numărul de luni și de ore prevăzute în contract.

Pentru a rezulta o sumă rotundă, rezultatului final i se aplică un multiplu de 50.

În sistemul educațional există și profesori care sunt angajați pentru o prestație de doar o oră pe zi, iar aceste situații se regăsesc în special în mediul universitar. Un astfel de profesor va mai încasa doar 100 de lei din voucherele de vacanță.

În principiu, ordonanța  bonurilor de vacanță este destinată să sprijine industria HORECA, ele putând fi folosite doar în România, iar pe de altă parte să degreveze parțial angajatorii, de stat sau privați, de o parte din povara fiscală.

Citește și: Începe programul Litoralul pentru toți! Cum poți avea parte de tarife începând cu 52 de lei