BURSE

Cum isi apara Franklin Templeton scaunul de administrator la Fondul Proprietatea

28 octombrie 2013, ora 12:08 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
fp.jpg
Contestat de unul dintre actionarii Fondului Proprietatea, care solicita reducerea mandatului de administrator de la 4 la 2 ani, Franklin Templeton prezinta patru motive pentru care ar trebui sa primeasca inca un mandat integral pentru administrarea activelor de peste 3 miliarde de lei ale FP.

In sedinta din 22 noiembrie, actionarii FP vor decide asupra prelungirii mandatului de administrator al Franklin Templeton. Unul dintre actionari propune scurtarea perioadei de mandat de la 4 la 2 ani.

De asemenea, acelasi actionar propune aprobarea de principiu a extinderii mandatului FranklinTempleton ca administrator unic pentru un mandat de 2 ani incepand cu data de 30 septembrie2013, cu indeplinierea unor obiective pe termen scurt.

In replica, reprezentantul legal al Franklin Templeton, Adrian Cighi, a publicat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) un raport in care sugereaza celorlalti actionari sa voteze impotriva propunerilor mentionate.

Iata cele 4 motive invocate de aparatorul administratorului FP.

"In primul rand, astfel cum a fost raportat frecvent de catre Administratorul Fondului si recunoscut de catre Comitetul Reprezentantilor in recomandarea privind renumirea Administratorului Fondului, acesta a fost activ in relatia cu tertii in numele Fondului in vederea cresterii valorii investitiilor Fondului si protejarii intereselor acestuia", spun reprezentantii Franklin Templeton.

Acest lucru include, spre exemplu, exercitarea drepturilor de vot ale Fondului pentru a obtine o influenta pozitiva asupra conduitei managementului societatilor din portofoliu, colaborarea cu Guvernul, ca si co-actionar, pentru a agrea viziuni si colaborari pe termen lung in ceea ce priveste societatile din portofoliu, intalniri cu autoritatile de reglementare si Guvernul pentru a imbunatati dezvoltarea pietei de capital si a legislatiei, si, in acest mod, imbunatatind mediul in care activeaza Fondul, societatile din portofoliul sau si actionarii sai.

"Aceste initiative au in mod normal un orizont de timp mediu spre lung pentru a isi atinge obiectivele si deseori intampina rezistenta din partea tertilor; astfel, daca Administratorului Fondului i s-ar incredinta numai un mandat de scurta durata, tertii ar putea reactiona diferit, iar posibilitatea Administratorului Fondului de a influenta tertii si de a atinge obiectivele preconizate, ar putea fi in mod semnificativ reduse", adauga reprezentantii administratorului.

In al doilea rand, prevederile referitoare la incetarea anticipata din aceasta propunere nu sunt normale pentru un astfel de mandat si nu sunt rezonabile, intrucat se bazeaza pe parametrii financiari care sunt in afara controlului Administratorului Fondului.Discount-ul depinde de valoarea actiunilor Fondului de pe piata de capital, iar acest lucru este influentat de o gama larga de factori, inclusiv dezvoltarile economice si politice din Romania si a pietelor internationale, pe care Administratorul nu poate sa le controleze.

In mod similar, Administratorul este desigur interesat in a creste valoarea activului net al Fondului, dar exemplul recent al Hidroelectrica arata ca valoarea activului net al Fondului poate suferi o reducere materiala brusca si semnificativa (desi temporara in acest exemplu), fara ca acest lucru sa se datoreze vreunei actiuni sau culpe din partea Administratorului Fondului.

Incetarea anticipata a mandatului administratorului are repercusiuni semnificative pentru Fond si nu ar trebui legata de parametri teoretici care nu reflecta in mod obligatoriu circumstantele reale si calitatea actiunilor intreprinse de administrator.

Actul Constitutiv in vigoare al Fondului si cadrul legislativ prevad deja ca, Comitetul Reprezentantilor numit de catre actionari, supravegheaza performanta Administratorului in mod constant, raporteaza acest lucru actionarilor si va putea recomanda incetarea mandatului Administratorului in orice moment daca considera justificat.

Acesta este procesul corect si proportional pentru a gestiona performanta Administratorului si pentru a identifica orice necesitate de incetare din prisma unor circumstante reale. in plus, orice actionar sau grup de actionari ce detin 5% sau mai mult din capitalul social subscris pot propune o hotarare AGA de revocare a mandatului Administratorului.

Aceste prevederi propuse ar interfera cu cadrul deja existent fara justificare si fara proportionalitate, putand aduce o instabilitate operationala pentru Fond.

In al treilea rand, rolul de dministrator al Fondului implica angajarea unor resurse semnificative de catre Administrator.

Administratorul Fondului nu a avut o prezenta in Romania cand a fost prima data selectat ca administrator al Fondului in procesul de selectie initial, dar a alocat de atunci resurse semnificative in deschiderea sediului din Bucuresti, gasirea si recrutarea unui grup talentat de salariati, implementarea avantajelor infrastructurii sale globale in cadrul acestui sediu, in plus fata de obtinerea tuturor inregistrarilor, aprobarilor, etc. din Romania pentru a isi putea exercita mandatul.

Alte societati de administrare recunoscute pe plan international ar putea ezita sa participe la o selectie viitoare care implica un astfel de nivel de investitii in cazul selectarii, daca mandatul este acordat doar pentru o perioada de 2 ani si/sau contine aceste prevederi referitoare la incetarea anticipata.

In final, pentru a fi consecvent cu desfasurarea procesului actual de renumire, in opinia Administratorului Fondului, decizia actionarilor de a renumi sau a schimba administratorul Fondului trebuie luata in considerare cu 9 -12 luni in avans, pentru a acorda o perioada de timp suficienta eforturilor extrem de semnificative necesare organizarii selectiei si procesului de predare daca actionarii vor decide eventual numirea unui nou administrator.

"Astfel, daca mandatul ar fi de 2 ani, acest proces ar trebui sa fie reluat in numai 12 luni de la inceperea mandatului. Avand in vedere garantiile deja in vigoare prin supravegherea exercitata de Comitetul Reprezentantilor (descrisa mai sus), si dificultatile cu tertii care pot fi generate de incertitudini cu privire la durata mandatului administratorului (mentionate mai sus), si povara administrativa deloc de neglijat impreuna cu costuri suplimentare pentru Fond, administratorii si actionarii sai in derularea acestui proces de renumire, este de nedorit, in opinia Administratorului Fondului, sa se repete acest proces in mod atat de frecvent", conchid reprezentantii Franklin Templeton.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 13 August 2020, 22:08
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter