- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Schimbari in lant la varful marilor companii. Vezi cele mai importante „miscari”

21 Jul, 00:06 • valentin..nicolae
Prima jumatate a anului a generat o reactie in lant in ceea ce priveste schimbarile de top-management in marile industrii, curent in care s-au inscris companii precum Romtelecom, Orange, IBM, Enel, Sony, OMV sau MOL. DailyBusiness.ro a trecut in revista cele mai importante miscari din piata, in primele sase luni ale anului.
Schimbari in lant la varful marilor companii. Vezi cele mai importante miscari

Functia de CEO al Romtelecom a fost preluata la 1 iulie de Stefanos Theocharopoulos, directorul general al Cosmote Romania, dupa ce Georgios Ioannidis a parasit postul la capatul unui mandat de 4 ani. Theocharopoulos se afla la carma Cosmote Romania din 2008. Atat Romtelecom, cat si Cosmote sunt controlate de grupul grec OTE.

Actionarii Romtelecom sunt OTE, principalul operator de telecomunicatii din Grecia, cu 54,01% si Ministerul Comunicatiilor (MCSI), cu 45,99%. Operatorul german de comunicatii Deutsche Telekom detine o participatie de 30% la compania OTE.

In iunie, operatorul telecom Orange Romania si-a schimbat CEO-ul, astfel ca noul sef este Jean Francois Fallacher. Decizia a venit dupa ce fostul director Thierry Millet a fost promovat in cadrul grupului France Telecom- Orange. Astfel, Millet a revenit in Franta, de unde coordoneaza activitatile de plati prin telefonul mobil si de dezvoltare a serviciilor de plati contactless in toate tarile in care este prezent grupul.

Inainte de a veni in Romania, Jean-François Fallacher a ocupat timp de sase ani pozitia de CEO al Sofrecom, companie de consultanta internationala a Grupului France Telecom – Orange. Pe durata mandatului sau, Jean-François a dezvoltat operatiuni si servicii mobile in diferite piete in care este prezent grupul.

Si Vodafone si-a schimbat CEO-ul, insa anul trecut, cand Liliana Solomon i-a predat functia lui Inaki Berroeta. In ultimele sase luni, compania a anuntat ca si schimbare la nivel de management numirea lui Mihai Ghyka in functia de Chief Commercial Officer Consumer Business Unit, in locul lui Karsten Wildberger, care a parasit compania pentru un nou rol in cadrul Vodafone Group.

Mihai Ghyka a fost anterior presedinte si general manager al Bergenbier Romania (fostul InBev) si a lucrat, mai mult de 10 ani, in departamentele Financiar si Marketing ale aceleiasi companii, atat in Romania, cat si in regiunea Balcani.

La inceputul lunii martie, Adunarea Generala a Actionarilor Enel Romania a aprobat numirea lui Luca D’Agnese in functia de country manager si presedinte al Enel Romania.

D’Agnese a preluat aceleasi functii si responsabilitati detinute anterior de Claudio Zito, care si-a incheiat mandatul.

In perioada 2003-2007, Luca D’Agnese a fost director general executiv al GRTN (operatorul de retea de inalta tensiune din Italia) si ulterior director de operatiuni al companiei Terna (specializata pe exploatarea, intretinerea retelelor si implementarea investitiilor).

Enel este cea mai mare companie italiana in domeniul energiei electrice si cea de-a doua companie europeana de utilitati, in functie de capacitatea instalata. In Romania, Enel are circa 2,6 milioane clienti si 93.000 km de retea.

La 1 aprilie, Gerhard Roiss a devenit noul director general executiv al grupului petrolier austriac OMV, inlocuindu-l in functie pe Wolfgang Ruttenstorfer, omul care in 2004 a cumparat de la statul roman cea mai mare companie locala, Petrom.

Din 2002, Roiss a ocupat pozitia de presedinte adjunct al Consiliului Director, fiind totodata responsabil cu activitatea de Rafinare si Marketing, inclusiv pentru produsele petrochimice. Inainte de a ocupa aceste functii, el a coordonat divizia Explorare si Productie.

La inceputul lunii mai, MOL Romania a anuntat numirea doamnei Kinga Agnes Daradics in functia de CEO si country retail manager, dupa ce fostul sef Szabolcs Ferencz a fost promovat la conducerea unei divizii nou-infiintate in cadrul grupului MOL, Corporate Affairs. Daradics si-a inceput cariera in grupul MOL in 2003 si a castigat experienta conducand divizia de carduri de carburant.

Ezio Salvai a preluat in iulie 2011 pozitia de CEO in cadrul Intesa Sanpaolo Bank Romania, dupa ce in ultimii 3 ani a fost Presedinte al Consiliului de Administratie in Banka Koper (Slovenia). El si-a inceput activitatea in domeniul bancar inca din 1972, in cadrul Istituto Bancario Sanpaolo din Torino.

In ultimii 5 ani, Salvai a facut parte din consiliile de supraveghere ale mai multor banci ale Intesa Sanpaolo, in calitate de vicepresedinte in cadrul VUB (Slovacia), presedinte al Intesa Sanpaolo Banka (Bosnia si Hertegovina) si membru al boardului Intesa Sanpaolo Card.

Schimbari la nivel de top management in sistemul bancar au avut loc si in 2010, cand BRD l-a numit presedinte si director pe Guy Poupet, in locul lui Patrick Golin, iar Volksbank Romania l-a desemnat presedinte pe Johann Lurf.

In ianuarie, IBM Romania si-a schimbat directorul general. Astfel, l-a promovat pe Mihai Tudor in functia de director general al IBM Europa de Sud-Est (IBM SEE) si l-a numit pe Bogdan Balaci director general al IBM Romania.

In cadrul noii sale pozitii, Mihai Tudor se ocupa de business-ul companiei in Bulgaria, Croatia, Romania, Serbia si Slovenia.

Bogdan Balaci s-a alaturat IBM in 1999, pe pozitia de account manager pentru sectorul bancar. Ultima sa pozitie de conducere a fost aceea de director de vanzari.

In a doua luna a anului, Sony l-a numit pe Tomohiro Nakashima responssabil cu operatiunile locale ale companiei, conduse anterior de catre Taiju Ishikawa.

Tomohiro Nakashima, in varsta de 38 de ani, si-a inceput cariera in cadrul companiei in urma cu 14 ani.

Schneider Electric Romania a inceputul anul 2011 cu un nou country president, in persoana lui Saulo Spaolans. El a preluat functia de la David Nicholl.

Spaolans a lucrat anterior in echipa Schneider Electric Brazilia, unde a ocupat timp de 8 ani posturi precum national sales manager, business development manager si residential & building business vicepresident.

In acelasi timp, Mihut Craciun, fost director general al Red Bull Romania, a devenit la 1 ianuarie 2011 manager general al Kandia, companie ce face parte din grupul austriac Julius Meinl. Mihut Craciun a incheiat colaborarea de aproape 6 ani cu Red Bull in luna iulie a anului trecut.

Fabrica de ciocolata Kandia si brandurile sale au fost preluate cu 40 milioane de euro de fondul Oryxa Capital, in spatele caruia se afla Julius Meinl, unul dintre cei mai mari producatori din industria cafelei.

Discovery Networks CEEMEA (Central & Eastern Europe, Middle East & Africa)a anuntat numirea lui Vlad Tudosie (foto) in pozitia de country manager pentru Romania si Europa de Sud-Est, incepand cu data de 1 august 2011. Tudosie a ocupat anterior functia de director de vanzari publicitate in companie, dupa care, timp de 18 luni, a lucrat pentru Intact Media Group in calitate de head of TV sales.

Noul country manager va prelua astfel functia lui Phillip Luff, care la randul lui va deveni country manager pentru Pietele Emergente.

Tudosie va fi responsabil de coordonarea activitatilor companiei in Europa de Sud-Est si de evolutia posturilor de televiziune din portofoliu, printre care TLC, Discovery Channel, Animal Planet, Discovery HD Showcase sau ID Investigation Discovery.

Tot de la 1 iulie, Sorana Georgia a devenit oficial director general al retelei Billa Romania, pozitie din care va coordona toate operatiunile locale ale lantului de magazine.

Sorana Georgia are peste 14 ani de experienta in domeniul de retail.  De-a lungul carierei sale, aceasta a ocupat functii de conducere in cadrul mai multor companii care activeaza in segmentul de retail.

Billa este prezenta pe piata din Romania din februarie 1999, cand a deschis primul supermarket din Bucuresti. In prezent, compania opereaza 55 de magazine in principalele orase din Romania.

Dragos Stan, fostul sef al vanzarilor din Mediafax Group, a preluat pe 18 iulie conducerea regiei de publicitate Media Point, care se ocupa de vanzarea produselor Adevarul Holding. Anterior acestei numiri, Stan a lucrat opt ani in grupul condus de Adrian Sarbu.

Conducerea Media Point a fost detinuta, pana la inceputul lunii mai, de Sorel Radu.

Carl Theobald a devenit in luna mai CEO si presedinte al dezvoltatorului de solutii de e-commerce Avangate. Cu o experienta de peste 20 de ani in industria de software, Theobald a ocupat mai multe posturi de conducere, printre care si cel de vicepresedinte al Oracle.

In acelasi timp, Carmen Sebe, cea care a condus compania din 2005, a preluat functia de chief operating officer (COO) si va prelua responsabilitatile pentru dezvoltarea internationala a a operatiunilor si produselor companiei.

Avangate a fost infiintata in 2005 ca divizie internationala a Gecad Epayment, companie de care a fost separata anul trecut in urma tranzactiei dintre Radu Georgescu, presedintele grupului Gecad, si grupul sud-african Naspers. Pe de alta parte, in februarie 2011, fondul de investitii 3TS Capital Partners a cumparat un pachet minoritar din Avangate, compania primind astfel o investitie de 4 milioane de euro.

Dezvoltatorul imobiliar cu capital turc Anchor Grup, proprietarul Bucuresti Mall si Plaza Romania, l-a numit in februarie pe Mehmet Gulesci in functia de director executiv, dupa ce anul trecut in august Ibrahim Paksoy, fostul sef, si-a anuntat demisia.

Mehmet Gulesci, membru in consiliul de supraveghere al Credit Europe Bank, a primit un mandat de 4 ani la conducerea operatiunilor locale ale grupului turc.

Anterior, el a ocupat functia de director executiv al Finansbank pana la sfarsitul lui 2009.