- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

„Spiritul bate fisa postului”. Ce fel de angajati cauta firmele de software

02 Mar, 00:06 • valentin..nicolae
Industria IT si in speta zona de software a gasit in ultimii ani, pe o piata a muncii letargica, resursele necesare pentru a-si pastra vivacitatea in ceea ce priveste angajarile. Prognozele arata in continuare un an 2012 incurajator pentru industria IT, companiile de profil manifestand disponibilitatea pentru recrutari.
Spiritul bate fisa postului. Ce fel de angajati cauta firmele de software

DailyBusiness.ro a stat de vorba cu angajatori din domeniul software pentru a afla ce profil de candidati cauta si cum se desfasoara procesele de recrutare.

In functie de specificatiile job-ului, companiile de software cauta persoane creative, pasionate de tehnologie, cu apetit pentru inovatie. Bineinteles, nu trebuie sa lipseasca deschiderea spre performanta.

„O expresie tot mai des intalnita, in special in TotalSoft, este ‘spiritul bate fisa postului’. Suntem asadar atrasi de, si in acelasi timp vrem sa atragem, oameni optimisti si creativi care sa-si doreasca sa invete si sa-si depaseasca permanent limitele”, a declarat Ioana Cutui, director de resurse umane la Total Soft.

De aceeasi parere este si Carmen Buruiana, HR manager la compania Bitdefender.

„Ca linie generala cautam oameni pasionati de tehnologie, cu un spirit liber si care pot aduce inovatie, care observa, analizeaza si apoi creeaza ceva nou, astfel incat sa impuna un trend”, a declarat aceasta.

In contextul in care industria IT este prin excelenta una efervescenta, mereu cu un pas inainte, „curiozitatea si dorinta de a fi la curent cu ceea ce se intampla in piata” sunt esentiale pentru angajatorii de profil.

„Desigur, acordam o atentie deosebita experientei de business pe care o au analistii, consultantii si project managerii care aplica pentru un post”,  a spus Ioana Cutui de la Total Soft.

Firmele din zona de software nu ofera strict posturi tehnice, astfel ca poti lucra in vanzari sau management de proiecte.

„Candidatul ideal pentru posturile de coordonare si vanzari trebuie sa poata dovedi spirit de initiativa si deschidere catre provocari profesionale. Studiile sunt importante, insa ceea ce face diferenta sunt cunostiintele si atitudinea generala fata de responsabilitati”, a declarat Adrian Bodomoiu, managing director Wizrom Software, care are circa 140 de angajati.

De la verificarea CV-ului la angajare

In ceea ce priveste tipul recrutarii, companiile apeleaza deopotriva la cea interna si externa, in functie de tipul posturilor disponibile.

„Wizrom abordeaza toate canalele: recrutare interna, agentii de recrutate – comison de succes, social media, site-uri specializate, programul de recrutare prin prieteni. Angajatii sunt stimulati sa-si recomande prietenii si cunostintele”, a declarat Adrian Bodomoiu de la Wizrom Software.

El a explicat ca procesul de recrutare, cel putin in cazul propriei companii, implica selectia CV-urilor in functie de criteriile stabilite si de profilul cautat, testarea candidatilor si intervievarea celor selectati, „in mai multe etape, in functie de complexitatea postului”.

„De obicei, termenele la care ocupa o pozitie deschisa sunt intre o luna si trei luni, in functie de complexitatea acesteia”, a precizat Adrian Bodomoiu.

Aceeasi proces complex de recrutare se regaseste si la Bitdefender.

„Exista o echipa de recrutori specializati care fac permanent screening-ul pietei. Candidatii care sunt eligibili trec printr-o serie de teste de specialitate, care vizeaza atat gandirea logico-matematica, dar si teste de cunostinte de programare, testare, ce sunt concepute de specialistii nostri sub forma de studii de caz”, a explicat Carmen Buruiana.

„Pe langa evaluarea cunostintelor specifice, candidatii sunt evaluati si din punct de vedere al sistemului de valori, factori motivationali pentru a vedea sinergia cu mediul nostru organizational”, a mai spus Buruiana.

Spirit sau atestate: Ce cantareste mai mult in CV

Sa revenim insa la CV-uri. Ce anume „le sare in ochi” angajatorilor din domeniu?

„Sigur ca aspectele care te pun in evidenta sunt experienta si educatia, dar ceea ce conteaza cel mai mult sunt realizarile, proiectele in care a lucrat candidatul, fie in timpul facultatii sau dupa absolvirea ei precum si anvergura cunostintelor si a rezultatelor”, a spus Carmen Buruiana.

„Pentru absolventii care nu au experienta, calitatea cunostintelor de programare sunt esentiale, iar preocuparile in tehnologie care reflecta pasiunea si atentia candidatului sunt de asemenea elemente foarte importante”, a adaugat directorul de resurse umane al Bitdefender.

Pe partea de educatie, cursurile si atestatele de specialitate sunt evident un plus, dar asta nu inseamna ca absenta lor din CV poate exclude din start un candidat.

„Sigur ca apreciem educatia candidatilor sub toate formele, dar aceasta nu este o conditie pentru eligibilitate. Cautam talente, deci potential, apoi, in functie de rezultate si proiecte, ii orientam spre anumite certificari sau cursuri”, a mentionat Carmen Buruiana.

Ea ii sfatuieste pe cei care vor sa se angajeze in domeniu „sa se intrebe de ce vor acest lucru, intrucat in acest domeniu ceea ce conteaza este inovatia si adaptarea rapida la tot ce se intampla”. De asemenea, candidatii ar trebui sa fie „foarte exigenti cu ei insisi” in ceea ce priveste auto-evaluarea cunostintelor lor.

Exista insa si angajatori care pun accent mai ales pe atestari.

„Pentru posturile exclusiv tehnice studiile si atestarile profesionale sunt covarsitor importante, la fel ca si istoricul in lucrul cu diferite tehnologii sau la anumite proiecte”, a afirmat Adrian Bodomoiu de la Wizrom Software.

La nivel de pregatire academica, Ioana Cutui de la Total Soft, a spus ca perioada obligatorie de practica din timpul verii, din universitatile de profil, reprezinta o initiativa foarte buna, avand in vedere ca studentii sunt ”obligati”, pe parcursul celor aproximativ 2 luni de practica, sa se confrunte cu un scenariu real de proiect (job), pe care trebuie sa-l finalizeze cat mai corect, avand termene de livrare, specificatii, raportari etc.

„Anul trecut am avut in internship aproximativ 40 studenti, pe pozitii de programatori, consultanti etc, marea lor majoritate elevi straluciti care au impresionat placut echipele in care au fost integrati. Au o uimitoare capacitate de asimilare a informatiei, curajul si initiativa de a incerca si aplica solutii noi de rezolvare „, a spus Ioana Cutui.

In 2012, Total Soft vrea sa isi creasca numarul de angajati cu 10-15%, iar Wizrom estimeaza o crestere cu 30% a fortei de vanzari in prima parte a anului.

De asemenea, Bitdefender are deschise pozitii atat in echipele tehnice, cat si in echipe de social media, marketing si servicii client.