COMPANII

Alpiq si Alro au pierdut procesele cu Hidroelectrica in care cereau daune de 657 mil. lei

16 februarie 2016, ora 15:07 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
hidro.jpg
Tribunalul Bucuresti a respins contestatiile formulate de Alpiq RomIndustries si Alro prin care solicitau daune in valoare totala de 657 milioane de lei pentru diminuarea cantitatii de energie livrata de catre Hidroelectrica in perioada septembrie 2011 – aprilie 2012.

Prin sentinta civila nr. 1040 pronuntata in data de 12.02.2016 in dosarul nr 36549/3/2012 Tribunalul Bucuresti a respins contestatia formulata de Alpiq RomIndustries impotriva masurii Administratorului Judiciar Euro Insol de neinscriere in tabelul preliminar al creantelor a sumei de 527.790.918,03 lei reprezentand daune solicitate de Alpiq RomIndustries pentru diminuarea cantitatii de energie livrata de catre Hidroelectrica in perioada septembrie 2011 – aprilie 2012 ca efect al aplicarii clauzei de forta majora.

Prin sentinta civila nr. 1041 pronuntata in data de 12.02.2016 in dosarul nr 36781/3/2012 Tribunalul Bucuresti a respins contestatia formulata de Alro SA impotriva masurii Administratorului Judiciar Euro Insol de neinscriere in tabelul preliminar al creantelor a sumei de 129.664.792 lei reprezentand daune solicitate de Alro SA pentru diminuarea cantitatii de energie livrata de catre Hidroelectrica in perioada septembrie 2011 – aprilie 2012 ca efect al aplicarii clauzei de forta majora.

„Alpiq RomIndustries si Alro SA fac parte din categoria traderilor de energie cunoscuti de publicul larg ca „baietii destepti” de la Hidroelectrica care au beneficiat de contracte preferentiale incheiate cu producatorul de energie din derularea carora Hidroelectrica a fost prejudiciata cu 1,1 miliarde de euro.Reaminitim ca in perioada octombrie 2011-decembrie 2012, Hidroelectrica s-a confruntat cu o seceta extrema, caracterizata prin cele mai mici debite inregistrate pe Dunare in ultimii 150 de ani si materializata printr-un minim istoric al productiei de energie electrica de doar  11,8 TWh in anul 2012. Intr-o prima faza, ca sa poata sa-si onoreze obligatiile contractuale,  Hidroelectrica a achizitionat din piata de echilibrare si de la producatorii termo energie la preturi intre 280-340 lei/MWh, ca sa revanda in pierdere in contractele cu baietii destepti la preturi cuprinse intre 103 - 132 lei/MWh.

Cand Hidroelectrica si-a epuizat  resursele financiare, intrand pe pierdere si pe o trezorerie neta negativa de 783 milioane de lei, a activat clauza de forta majora  care a permis diminuarea cantitatilor de energie catre toti partenerii comerciali.  Alpiq RomIndustries si Alro au tergiversat solutionarea acestor cauze mai bine de 3 ani de zile prin recurgerea la diverse tertipuri avocatesti materializate in: cereri de amanare, de stramutare, de recuzare ori cereri de probe fara legatura cu obiectul cauzei”, a declarat av. dr. Remus Borza, reprezentantul Administratorului Judiciar.


Instanta a acordat Hidroelectrica integral cheltuielile de judecata solicitate in cele doua litigii – onorarii expertize, avocati – respectiv 68.000 lei in litigiul cu Alpiq si 61.000 lei in litigiul Alro.

Euro Insol si Hidroelectrica au fost aparate in instanta de avocatii de la Borza si Asociatii, respectiv Milos, Dumitru si Asociatii.

Alro a fost aparata de Tuca, Zbarcea si Asociatii iar Alpiq RomIndustries de avocatii de la casa de avocatura Schoenherr.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
ex: ipopescu@yahoo.com
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Materialele zilei din COMPANII
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Joi, 24 Mai 2018, 00:59
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter