- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Ambasadorul SUA critica decizia Romgaz privind donarea a 400 mil. lei la buget

03 Dec, 09:42 • Redactia DailyBusiness
Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, critica decizia reprezentantilor statului, la adunarea generala a actionarilor Romgaz din 30 noiembrie, privind donarea a 400 de milioane de lei catre bugetul statului, apreciind ca masura descurajeaza investitorii.
Ambasadorul SUA critica decizia Romgaz privind donarea a 400 mil. lei la buget

„Impartasim ingrijorarile profunde exprimate de managerii Fondului Proprietatea in legatura cu decizia reprezentantilor statului, la adunarea generala a actionarilor Romgaz din 30 noiembrie, de a vota donarea a 400 de milioane de lei catre bugetul statului”, a declarat Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucuresti, citat de Mediafax.

Ambasadorul considera ca „potrivit standardelor globale acceptate in domeniul managementului corporatiilor, reprezentantii statului ar fi trebuit sa se abtina de la vot intr-o asemenea privinta din cauza unui inerent conflict de interese – chiar daca actiunea a fost legala din punct de vedere juridic potrivit legislatiei Romaniei”.

„Regretam ca, in calitate de actionar majoritar al Romgaz, Guvernul Romaniei nu a luat in calcul cu mai multa atentie modul in care aceasta actiune va afecta interesele actionarilor privati, inclusiv pe cele ale Fondului Proprietatea, nemaimentionand si impactul negativ asupra capacitatii companiei de a investi”, sustine Gitenstein.

El apreciaza ca, intr-un context in care autoritatile romane cauta atragerea de noi investitii in sectorul energetic, o astfel de decizie submineaza increderea investitorilor in faptul ca deciziile de afaceri ale autoritatilor in domeniu vor fi adoptate de o maniera corecta, transparenta si predictibila.

Gitenstein mentioneaza ca aceasta actiune nu face decat sa descurajeze investitii viitoare intr-un sector critic pentru cresterea economiei romanesti.

Ministerul Economiei, care detine 85% din actiunile Romgaz, a decis in AGA companiei, la 30 noiembrie, donatia de 400 de milioane de lei catre bugetul statului.

Fondul Proprietatea va ataca in instanta decizia Romgaz de a dona 400 milioane lei la bugetul de stat, apreciind ca operatiunea va avea consecinte grave asupra profitului Romgaz, actionarilor, regulilor de guvernanta corporativa si perceptiei investitorilor straini privind piata locala de capital.

Anuntul a fost facut miercuri de Franklin Templeton Investment Management Limited, administratorul Fondului Proprietatea.
In calitate de actionar minoritar, cu 15% din actiuni, Fondul a votat impotriva deciziei.