- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

ANRE: Cererea distribuitorilor de gaze privind cresterea tarifelor reglementate este justificata

10 May, 11:47 • Redactia DailyBusiness
Cererea distribuitorilor si furnizorilor de gaze naturale privind majorarea tarifelor reglementate este justificata de cresterea pretului de import si a utilizarii gazelor din depozite pentru o serie de consumatori industriali, se arata intr-un document al ANRE, citat de Mediafax.
ANRE: Cererea distribuitorilor de gaze privind cresterea tarifelor reglementate este justificata

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei precizeaza ca solicitarea distribuitorilor de gaze de crestere a preturilor reglementate este justificata de mai multi factori. Printre acestia se numara majorarea pretului gazelor de import si a ponderii acestora in cosul de consum, utilizarea, in perioada 2009-2010, a unor cantitati mai mari din depozite pentru alimentarea unor consumatori industriali, reducerea consumului la nivel national si cresterea ratei inflatiei.

Romania importa in prezent gaze la circa 400 dolari pe 1.000 metri cubi, fata de 290 dolari in urma cu doi ani. De asemenea, gazele de import au ajuns in luna ianuarie a acestui an la o pondere de 32% din cosul de consum, comparativ cu nivelul de 25% in 2010. Cosul de consum este format din gazele produse in Romania si cele importate.

„Pe fondul acestor modificari intervenite pe piata gazelor naturale, este justificata cererea de majorare a tarifelor si preturilor finale reglementate solicitata de operatorii de distributie si furnizare”, se arata in documentul citat.

Preturile reglementate sunt stabilite de ANRE si sunt destinate in principal consumatorilor cansnici.

Cei mai mari distribuitori de gaze naturale care activeaza pe piata romaneasca sunt grupul franco-belgian GDF Suez si compania germana de utilitati E.ON.

ANRE precizeaza ca ultima modificare a pretului reglementat al gazelor a avut loc la 1 iulie 2009, cand Autoritatea a aprobat o reducere cu 8% a tarifelor.

In scrisoarea de intentie a Guvernului catre Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana este stipulata elaborarea de catre autoritatile romane a unui calendar de eliminare a preturilor reglementate la gaze si electricitate in perioada 2013-2015.

Guvernul s-a angajat sa prezinte acest calendar pana in luna septembrie, precum si o serie de mecanisme de protejare a consumatorilor vulnerabili.

De asemenea, preturile reglementate la gaze si energia electrica destinate consumatorilor industriali vor trebui eliminate pana la sfarsitul anului 2013.

Seful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca preturile la gaze vor fi liberalizate in etape, pana in 2013 in cazul companiilor si din 2013 in 2015 in cazul populatiei.