- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Barack Obama va fi noul presedinte al SUA

05 Nov, 08:21 • Redactia DailyBusiness
Barack Obama este noul presedinte al Statelor Unite. CNN, CBS, ABC si Fox au anuntat la unison ca democratul a reusit sa depaseasca pragul de 270 de voturi, ceea ce ii asigura postul de presedinte. Potrivit exit-pol-urilor, Obama a adunat 338 de electori, in timp ce republicanul John McCain a strans numai 157.
Barack Obama va fi noul presedinte al SUA

Democratul Barack Obama, primul presedinte de culoare al SUA, a spus, in fata zecilor de mii de sustinatori, la Chicago, ca acum s-a scris istorie si ca s-a dovedit ca in America totul este posibil.

„Daca ar fi cineva ce se indoieste ca in America toate lucrurile sunt posibile, daca se intreaba daca visul parintilor intemeietori inca exista sau pune sub semnul intrebarii democratia noastra, ei au primit acum raspunsul”, a spus Obama, la inceputul discursului.

„Oamenii cred ca acesta este momentul definitoriu, vocile lor au facut diferenta. Este raspunsul dat si de albi, si de negri. hispanici, de bogati si saraci, America a transmis un mesaj lumii. Nu suntem doar un grup de indivizi impartiti in albastri sau rosii, vom fi mereu State Unite”, a exclamat el.

„Acesta este raspunsul celor carora li s-a spus sa fie cinici, sa se indoiasca ceea ce putem realiza. Iata cum au scris din nou istoria, au pus-o pe drumul cel bun. Acum, pentru ca am facut ce am facut in aceste zile, la aceste alegeri, in acest moment definitoriu, am schimbat cursul istoriei Americii”, a subliniat Obama.

Reactii la alegerea lui Obama

Presedintele american George W. Bush l-a sunat pe viitorul sef de stat Barack Obama pentru a-l felicita, potrivit presedintiei, care a adaugat ca Bush l-a invitat pe Obama si familia acestuia sa viziteze curand Casa Alba.

„Esti pe cale sa incepi una dintre cele mai marete calatorii ale vietii tale. Felicitari si bucura-te!”, i-a spus Bush lui Obama, potrivit puratoarei de cuvant a Casei Albe, Dana Perino.
Nicolas Sarkozy l-a felicitat miercuri pe Barack Obama pentru „victoria stralucita” inregistrata la alegerile prezidentiale americane, a anuntat Palatul Elysee.

„Primiti cele mai calduroase felicitari ale poporului francez. Victoria stralucita recompenseaza un angajament ferm in serviciul poporului american. Victoria incununeaza o campanie exceptionala, ale carei efecte au demonstrat intregii lumi vitalitatea democratiei americane”, potrivit sursei citate.

„La aceste alegeri poporul american a decis pentru schimbare, deschidere si optimism. In conditiile in care in lume exista probleme si indoieli, poporul american, fidel valorilor care au faurit identitatea Americii, si-a exprimat credinta in progres si in viitor”, potrivit Palatului Elysee.

Sute de tineri s-au strans in fata Casei Albe strigand „Obama, Obama!”, pentru a sarbatori victoria senatorului democrat de culoare la alegerile prezidentiale, relateaza AFP.

Tinerii, care au inceput sa se stranga imediat dupa anuntarea victrorie lui Obama, scandau „USA!”, „USA!”, intonau imnul si se fotografiau sub bannerele „Obama” agatate pe grilajele Casei Albe.

Alegerea lui Obama este istorica intr-o tara unde populatia de culoare nu avea acces de facto la birourile de vot in urma cu numai jumatate de secol. „Cine ar fi crezut in urma cu 40 de ani ca un negru, pe nume Barack Obama, va deveni intr-o zi candidat al Partidului Democrat?”, sublinia insusi invingatorul alegerilor prezidentiale de marti, in urma cu cateva luni.

Victoria sa, foarte asteptata in mai multe tari, intervine dupa opt ani de administratie Bush care au indepartat Statele Unite de opinia publica din strainatate prin politica promovata, considerata adesea agresiva si unilaterala.

In varsta de 47 de ani, Obama, care isi va prelua mandatul la 20 ianuarie, va mosteni o situatie economica extrem de dificila. Statele Unite, aflate in pragul recesiunii, traverseaza cea mai grava criza financiara dupa cea din 1929. Tara este angajata in doua razboaie, in Irak si Afganistan.